15 octombrie 2011

Cel ce insala

Cu mult timp in urma, a trait un boier tare bun. Intr-o zi, l-a chemat la el pe un taran si i-a spus:

- Uite, omule, fiindca stiu ca familia ta o duce destul de greu, vreau sa te ajut. Iti dau de munca si te platesc foarte bine. Vrei sa lucrezi pentru mine?

- Sigur, boierule - a raspuns omul bucuros - ce trebuie sa fac ?

- Sa-mi construiesti o casa, la marginea padurii.

Taranul a plecat bucuros si, chiar din acea zi, s-a apucat de treaba. Boierul ii dadea bani pentru tot ce trebuia sa cumpere. Insa omul ce si-a spus ? "E, si asa nu ma vede, ce-ar fi sa-l insel ?!"

Si, in loc sa faca totul asa cum ar fi trebuit, a inceput sa cumpere lucruri ieftine si proaste si sa cheltuiasca banii ce ii ramaneau. Cand a terminat, casa arata tare frumos pe dinafara, dar taranul stia ca n-o facuse bine si ca, destul de repede, ea se va strica.

Cand i-a aratat casa boierului, acesta i-a spus:

- Fiindca stiu ca tu si familia ta locuiti intr-o cocioaba mica, iti fac cadou aceasta casa. De-aia te-am lasat pe tine sa o construiesti si ti-am spus acum, la sfarsit, tocmai pentru ca bucuria voastra sa fie mai mare.

Acum si-a dat seama omul de greseala sa. A vrut sa-l insele pe altul si, de fapt, singur s-a inselat. Daca ar fi fost cinstit si si-ar fi vazut de treaba, si-ar fi facut un bine lui si familiei sale. Acum, insa, parerile de rau nu mai puteau indrepta nimic.

In sinea lui, omul s-a jurat sa nu mai insele niciodata pe nimeni.

"Dupa cum ne purtam noi cu aproapele, asa se va purta Dumnezeu cu noi."

3 comentarii:

  1. buna poveste!!!as vrea sa dezbati tema singuratatii,care cred eu este cea mai crunta suferinta pentru un om pe lumea asta chiar daca este instarit!!!!durerea sufleteasca care ti-o provaca singuratatea zic eu este mai mare ca orice suferinte fizice,sa fii parasit de prieteni,sa suferi si de o boala grava si toti din jurul tau sa urmareasca doar sa te extraga de bani!!!sa vrei sa te sinucizi dar sa nu ai curaj,gindindute-te ca ajungi in iad,sa suferi tacut si nimanui sa nu-i pese de tine,decit de banii tai!!!!n-as dori nimanui sa suporte durerea provocata de singuratate!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. suferi de singuratate cand esti prea legat de lumea asta materiala...daca ai fi recunoscator pentru fiecare zi traita...si daca ai fi recunoscator pentru ceea ce ai si ce nu ai....nu percepi singuratatea ca pe ceva rau, pentru ca nu e ceva rau. Iar daca esti marginalizat de oameni, e doar reactia lor la actiunile tale...

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim de la 15 oct-19:14 te-as suna sa te inveselesc putin...Bine ar fi sa vedem partea plina a paharului...Daca ai avea pe cap pe cineva care sa te sacaie,sau sa te enerveze continuu si sa-ti faca viata un calvar ,crezi ca ti- ar fi mai bine?Eu cred,fiind intr-o situatie oarecum asemanatoare,in remediile naturiste,dar si in faptul ca poti tine totul sub control prin optimism.Insanatosirea,sau ameliorarea vin din interior.Ocupa-ti timpul in mod placut si n-ai sa mai suferi atat de mult din singuratate.BUNA SI PILDA DIN ARTICOL-o vorba veche zice:CINE SAPA GROAPA ALTUIA-CADE EL IN EA!cu drag si respect Mihaela

    RăspundețiȘtergere