29 septembrie 2011

SUA critica libertatea religioasa din Romania

SUA critica libertatea religioasa din Romania
Departamentul de Stat a publicat Raportul privind Libertatile Religioase, cu cateva ore inainte de semnarea acordului privind scutul, documentul continand o serie de critici la adresa Romaniei.
Raportul noteaza ca administratia SUA discuta despre libertatea religioasa cu Guvernul Romaniei in cadrul angajamentului sau de promovare a drepturilor omului. "Administratia SUA si-a mentinut interesul in legatura cu temele legate de libertatea religioasa. Ambasada a mentinut un contact strans cu o gama larga de grupuri religioasa si ONG-uri din tara , inclusiv cu grupuri musulmane si alte grupuri religioase minoritare pentru a monitoriza si discuta despre libertatea religioasa. Ambasadorul si alti oficiali din cadrul ambasadei s-au intalnit in mod constant si au exprimat ingrijorari legate de libertatea religioasa cu lideri religiosi, cu oficiali guvernamentali. Ambasadorul, insarcinatul cu afaceri si alti oficiali din cadrul ambasadei si-au exprimat in mod repetat ingrijorarea in legatura cu ritmul lent de restituire a proprietatilor bisericii, mai ales ale Bisericii Greco-Catolice, in discutiile cu oficiali guvernamentali", se arata in raport.

"Ambasada a continuat sa incurajeze reluarea dialogului intre Biserica Ortodoxa si Biserica Greco-Catolica menit reconcilierii si rezolvarii disputelor curente pe tema proprietatilor. Oficiali SUA au continuat sa pledeze in cercurile guvernamentale pentru un tratament corect si egal in ceea ce priveste chestiunile legate de restituirea proprietatilor si pentru aplicarea unui tratament nediscriminatoriu tuturor grupurilor religioase", se mai arata in raport.

De asemenea, noteaza raportul, oficialii americani de la ambasada din Bucuresti precum si alti oficiali guvernamentali americani au discutat cu oficiali ai Executivului de la Bucuresti "despre importanta unei depline recunoasteri a Holocaustului in tara, imbunatatiri ale curiculei legate de Holocaust si deplina implementare a recomandarilor formulate in 2004 de Comisia Wiesel".

Raportul noteaza insa ca atat Constitutia cat si celelalte legi si politici nationale protejeaza libertatea religioasa si, in practica, Guvernul a consolidat protectia astfel acordata, transmite MEDIAFAX.

Documentul mai arata ca Guvernul a respectat in general libertatea religioasa atat legislativ cat si in practica.

"Au existat informatii privind abuzuri sau cazuri de discriminare bazate pe afilierea religioasa, credinte sau practici. Au fost cazuri in care unii prelati ai Bisericii Ortodoxe au dovedit ostilitate fata de membrii bisericilor neortodoxe si au criticat activitatea de misionariat", se mai arata in raport.

Documentul noteaza ca Biserica Greco-Catolica s-a plans in continuare ca autoritatile locale s-au opus in mod constant acordarii unui permis de construire pentru o noua biserica la Sapanta. De asemenea, noteaza Departamentul de Stat a mai notat ca bisericile Adventista si Baptista au raportat situatii similare la Bucuresti si Bursuceni, Suceava.

"Putini politicieni au sprijinit legi si masuri care ar nemultumi Biserica Ortodoxa", se mai arata in document.

6 comentarii:

 1. pai stai asa ca ne induci in eroare fata nevazuta ... aia din SUA ziceau de bisericile lor ... nu cum vrei u sa ne zici ... ca ne impun aia restrictii religioase ... de data asta ai gresit flagrant , si parerea mea in mod voit ... de data asta nu iti mai dau credit ...

  RăspundețiȘtergere
 2. trebuia sa ramana doar religiile vechi care sunt cel mai apropiate de adevar, nu si sectele care au aparut ca ciupercile dupa ploaie, dar din pacate suntem un popor de lasi...si de redusi mintal, de aceea am acceptat sa vina sectarii din America si sa se urce in capul nostru...sa castige adepti si sa faca legea...Sa spuna ce-i pacat si ce nu...Sa schimbe obiceiurile oamenilor...Sa afirme aberatii cum ar fi ca numai ei sunt mantuiti...Asta-i libertatea religiilor? Ca nu te poti casatori cu o persoana decat daca treci la religia ei? Asta numiti voi LIBERTATE???

  RăspundețiȘtergere
 3. trebuia sa ramana doar religiile vechi care sunt cel mai apropiate de adevar, nu si sectele care au aparut ca ciupercile dupa ploaie, dar din pacate suntem un popor de lasi...si de redusi mintal, de aceea am acceptat sa vina sectarii din America si sa se urce in capul nostru...sa castige adepti si sa faca legea...Sa spuna ce-i pacat si ce nu...Sa schimbe obiceiurile oamenilor...Sa afirme aberatii cum ar fi ca numai ei sunt mantuiti...Asta-i libertatea religiilor? Ca nu te poti casatori cu o persoana decat daca treci la religia ei? Asta numiti voi LIBERTATE???

  RăspundețiȘtergere
 4. Pai de cand "d-zeu" are nevoie de pamanturi , bogatii , etc ,nu-i el creatorul infinitului deci si al pamantului nostru . A devenit cumva sarac peste noapte , a dat criza si peste el ? Pana unde merge stupiditatea celui mai puternic ? CREATORUL cel adevarat nu are nevoie de bogatii el reprezinta totul , nu are nevoie de reprezentanti pe pamant ,care dintre noi ne gandim ca suntem atat de aproape de el ca sa impunem ceva in numele lui ? Stim foarte bine ca cuceritorii si-au impus intotdeauna pe langa legiile lor si religia lor deci . . .

  RăspundețiȘtergere
 5. Pai de cand "d-zeu" are nevoie de pamanturi , bogatii , etc ,nu-i el creatorul infinitului deci si al pamantului nostru . A devenit cumva sarac peste noapte , a dat criza si peste el ? Pana unde merge stupiditatea celui mai puternic ? CREATORUL cel adevarat nu are nevoie de bogatii el reprezinta totul , nu are nevoie de reprezentanti pe pamant ,care dintre noi ne gandim ca suntem atat de aproape de el ca sa impunem ceva in numele lui ? Stim foarte bine ca cuceritorii si-au impus intotdeauna pe langa legiile lor si religia lor deci . . .

  RăspundețiȘtergere
 6. Bravo anonimilor!!! Aveti dreptate!!! Intr-adevar mai exista si oameni realisti, cu capul pe umeri!!! RESPECT!!!

  RăspundețiȘtergere