19 septembrie 2011

Doar cinci tari europene vor sa-si hraneasca cetatenii cu Organisme Modificate Genetic (OMG). Tarile care vor cel mai tare OMG-uri sunt Spania si Romania


Desi, la cererea mai multor guverne europene, UE intentioneaza sa dea drept de veto fiecarei tari in parte in privinta transgenicelor, Spania, care detine 80% din culturile din Europa, se opune. Doar cinci tari UE autorizeaza deja culturile transgenice, printre care si Romania. Secretara de Stat pentru Schimbari Climatice a Ministerului Mediului spaniol, Teresa Ribera, a aparat “maxima rigoare” a controalelor stiintifice la care sunt supuse toate organismele modificate genetic (OGM) ce se vor introduce in UE si a avertizat asupra riscului pentru piata interna daca cei 27 membri ai UE vor opta pentru “renationalizarea” normelor asupra acestui tip de culturi, informeaza Europa Press. Ribera nu a dorit, insa, sa comenteze informatiile Wikileaks, divulgate de “El Pais”, care sustin ca secretarul de Stat al Mediului Rural spaniol, Josep Puxeu, a cerut Statelor Unite ale Americii sa “faca presiuni asupra Comisiei Europene in favoarea transgenicelor”. Este vorba, in opinia lui Ribera, de “pareri personale” despre o conversatie purtata de Puxeu, despre care “ar trebui intrebat dansul”.
Ribera a facut aceste declaratii la sosirea reuniunii de ministrii ai Mediului din UE, de la Bruxelles, unde ministrii au discutat despre propunerea Executivului comunitar pentru a da mai multa flexibilitate tarilor care vor dori sa aiba drept de veto asupra cultivarii transgenicelor, desi acestea sunt autorizate la nivel comunitar.

Austria, Ungaria si Luxemburg, cei mai vehementi opozanti ai culturilor modificate genetic
Acestei propuneri a UE i se opun tari precum Spania si Franta, din diverse motive. Bruxelles-ul vrea sa dea satisfactie guvernelor Austriei, Ungariei si Luxemburgului, care se opun din rasputeri culturilor transgenice, pentru ca doresc protejarea si incurajarea agriculturii ecologice si traditionale. Alte tari, precum Olanda, sunt partizane ale acestei biotehnologii.
In acest context, Ribera a insistat ca Guvernul, prin “departamentele” de Mediu, Sanatate si Consum si Stiinta si Inovatie, a “militat pentru maxima rigoare stiintifica in deciziile care se vor lua”.
“Totul trece printr-o comisie nationala de biosecuritate, care analizeaza orice substante si organisme modificate genetic care se introduc in Europa, pentru ca acestea sa treaca toate controalele cu maxima rigoare stiintifica”, a mai spus secretara de Stat pentru Schimbari Climatice.
Ribera recunoaste ca exista State membre “mai vehemente” impotriva prezentei transgenicelor in Uniunea Europeana, dar considera ca “aspectul cel mai sensibil al dezbaterii este riscul pe care si-l asuma privind posibilele diviziuni pe piata interna”.

Romania, intre cele cinci tari care permit culturile transgenice
“Daca ne intoarcem la un proces de nationalizare a deciziilor in acest domeniu, riscam sa cream un precedent care ar putea avea, totodata, consecinte dure asupra mediului inconjuratori”, a continuat Ribera, avertizand ca “intoarcerea la o schema in care fiecare poate avea drept de veto sau de a analiza fara a avea incredere in ceilalti, generam un germen foarte periculos pentru unitatea acestui domeniu”.
80% din totalul spatiului cultivat cu transgenice, din Europa, este in Spania, care destineaza 90.000 de hectare cultivarii de porumb modificat genetic MON 810. Doar cinci tari din UE (Spania, Romania, Portugalia, Cehia si Slovacia) autorizeaza acest tip de culturi.
Sursa: Adevarul

4 comentarii:

 1. Pai ... deja sunt soiuri care au devenit istorie. Din '94 se fac experimente pe noi, consumatorii, alimentele modificate genetic fiind introduse pe piata fara o notificare prealabila...
  Partea urata este ca nu prea o sa mai avem din ce alege. Toate vor fi schimbate si o sa ajungem sa nu mai avem produse "curate" genetic pentru ca se pierde originea. Va fi oricum mult mai ieftin sa mancam alimente modificate genetic decat cele "originale" care vor costa mai mult.
  Acelasi lucru se intampla si cu energia :D Este mai scumpa energia eoliana decat cea de la cei ce ard combustibil :D

  RăspundețiȘtergere
 2. se mai indoieste cineva ca se doreste reducerea populatiei globului?se mai indoieste cineva ca asta se face prin toate mijloacele?ce dovada mai buna ne mai trebuie ca sa stim de catre cine este condusa tara asta de 20 de ani incoace si cum ajuta ei la desfiintarea tarii???

  RăspundețiȘtergere
 3. cumva ei au ales tarile cu cel mai bun teren din pt de vedere agricol... doar asa ca sa l distruga nitel pe el si populatia de acolo? Romania e printre acele tari...

  RăspundețiȘtergere
 4. daca vreti ceva mai frumos cautati pe google "Initium si Codex Alimentarius" :)

  RăspundețiȘtergere