8 iulie 2011

Dupa Germania care tipareste marci, Elvetia se gandeste sa puna in circulatie francul de aur

Parlamentul Elvetiei ar putea discuta anul acesta introducerea francului din aur. Acesta ar urma sa circule in paralel cu moneda oficiala, potrivit portalului de stiri economice MarketWatch.

Dupa Germania care tipareste marci, Elvetia se gandeste sa puna in circulatie francul de aur
Politicieni membri ai Partidul Poporului Elvetian, cel mai mare din tara, incearca sa foloseasca temerile referitoare la criza financiara globala si inflatie pentru a inversa politica actualului guvern in privinta aurului.
 
"Vreau ca elvetienii sa aiba libertatea de a alege o moneda complet diferita. Sistemul monetar actual este sustinut de datorii - la randul lor sustinute de nimic - si vreau ca oamenii sa-si dea seama de asta", a spus Thomas Jacob, promotorul initiativei.
 
"Cred ca va declansa o anumita dezbatere privind aurul si ar putea exista anumite presiuni pentru a accepta moneda paralela. Dar nu va avea niciun efect asupra economiei. Este uimitor ca exista oameni care ar cumpara milioane de astfel de monede", a declarat la randul sau Gebhard Kirchgaessner, profesor de economie la Universitatea din St. Gallen.
 
In 2000, Elvetia a fost unul dintre ultimele state care si-au decuplat moneda de aur. Dar nu este singurul loc in care este analizata schimbarea rolului aurului in contextul controversei privind implicarea statului in economie.
 
Utah a devenit primul stat american care a legalizat pentru circulatie monedele din aur si argint, iar astfel de prevederi au fost luate in calcul in Montana, Missouri, Colorado, Idaho si Indiana.
 
O mare parte a entuziasmului privind aurul are legatura cu avansul de peste cinci ori al pretului in ultimul deceniu, la peste 1.500 de dolari pe uncie.
 
In SUA, legislatia care permite circulaţia monedelor din aur este pur simbolică. Francul , insa, are un rol practic, de a oferi micilor investitori posibilitatea de a-si proteja investitiile fata de incertitudinile globale, a mai spus Thomas Jacob.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu