16 mai 2011

Unde e bucuria de a fi student in Romania?

“La momentul în care scriu asta sunt la doi pași de terminarea unei facultăți, însă în loc să fiu cuprins de un sentiment de bucurie, sunt câteva gânduri ce nu-mi dau pace. Probabil mulți studenți români vor fi de acord cu mine.
 
În momentul în care am intrat la facultate țin minte că eram cu zâmbetul pe buze, că eram nerăbdător să învăț lucruri noi și să devin un om educat și cu perspective. Exact în aceeași zi, un instalator sau ceva de genul ăsta, se uită la mine și mă întreabă de ce râd, știu, sună stupid, dar privind în retrospectivă îmi dau seama că nu era nimic de zâmbit sau râs. Facultatea aceasta care se presupune că ar fi trebuit să te ”renască” mi-a folosit numai pentru a avea acces mai ușor la două biblioteci, să intru gratuit la concertele de muzică clasică de la Sala Radio și să plătesc la jumate de preț abonamentele de RATB și Metrou.
 
Nu am dat de ”mentori”, numai de oameni mici sau care predau pentru titlul de profesor universitar și pentru un salariu. Visurile cu care am intrat la primul curs au ajuns să se evapore până la ultimul. Pe scurt, asta este experiența mea universitară, una în care pilele sunt necesare, în care profesorii sunt neserioși și de multe ori ajung să ceară ceea ce ei nu pot să ofere, în care ai în fața ta diapozitive alb/negru ale unor clădiri aflate la 30 de km de București iar cărțile datează din 1900 toamna și sunt în franceză sau sunt din anii 70-80 și jumate din pagini sunt pline cu elogii la adresa lui Ceaușescu. Lista poate continua.
În cazul meu, dacă nu exista pirateria ebook-urilor și posibilitatea de a urmări pe net cursuri făcute de profesori adevărați din universități adevărate nu știu ce mai făceam. Aștept și părerile voastre.”
 
Articol primit prin email de la un cititor.

7 comentarii:

  1. Nu stiu altii cum sunt, da' asta-i, dupa parerea mea, general valabila, fara discutie. Sunt in iasi la facultate, tot in ultimul an, da-ti sustin fiecare rand scris mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu inveti nimic in ziua de azi mai ales in tara asta. Eu cel putin am intampinat oo problema la facultate...daca intrebi ceva de actualitate...dinozaurii de profesori se blocheaza...habar nu au ce se intampla in ziua de azi...

    RăspundețiȘtergere
  3. voi inca sunteti la facultate....veti vedea cum e dupa ce intrati in viata, ca sa zic asa...eu am terminat de 2 ani. tot de 2 ani nu am gasit un loc de munca stabil. acum termin masterul si vad ca in companii angajarile se fac pe pile si nu pe competenta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Primul comentariu e al meu (eM.)

    Catre masterant... asta patesti daca te conformezi sistemului; cel mai bine e sa te detasezi de el prin orice posibilitate de care ai putea sau ai parte. Nu merita, nu e benefic si clar nu recomand sa fii ca majoritatea, pt ca aceasta majoritate are ochii inchisi si daca e 'mangaiata pe cap', executa. Daca vrei sa traiesti bine trebuie sa-ti impui propria regula in propriul stil de viata, diferit de restu'. Posibilitati exista si afirm asta atata timp cat eu pt mine le aplic cu succes chiar daca la o scara mai mica momentan. Timp sa avem.

    RăspundețiȘtergere
  5. Parerea mea este ca e total gresit sa generalizam .. Daca sunt profesori in varsta sa-i numim ''dinozauri" si afara cu ei , sau daca avem carti vechi , la gunoi cu ele...Este un punct de vedere cel putin ingust si lipsit de profunzime... Cand la biblioteca , primeam o carte extrem de veche , astfel incat imi trebuia aprobare de la director, crdeam ca am apucat norocul de picior , cand reuseam sa intru in contact cu un profesor cu cunostinte vaste , eram in al 9 lea cer ... Nu cred ca sistemul este de vina pentru ca tu nu vrei sa inveti... Si pe vremea lui Ceausescu existau multe obstacole, dar atunci s-au format valori... Astazi, problema este ca multi cred ca viata inseamna doar distractie, apucarea unui ''post" doar ca mama sau tata nu stiu cine sunt ...Ideea este ca nu trebuie blamat tot , doar pentru ca am acceptat sa traim asa cum o facem, superficial, fara responsabilitati si mai ales denigrand ceea ce nici un popor din lumea asta nu face : IDENTITATEA NATIONALA...
    Istoria Romanilor este o materie aproape inexistenta la cursuri , Literatura Romana nu e luata in consideratie... Cum se pot forma oameni adevarati daca nu-si cunosc radacinile si traditiile si importa automat tot ce vine ''de afara" fara sa trieze, fara sa vada daca li se potrivesc anumite tipare ,in dauna a tot ce este romanesc????
    Masteranzii ( cei mai multi dintre ei) abia-abia stiu sa faca acordul dintre subiect si predicat , iara daca-i intrebi despre Dacia , se gandesc doar la masini ...
    Mergem intr-o directie gresita , mai rau ... ne ducem de-a berbeleacul ...si cand masa se va trezi , va fi prea tarziu..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din pacate doar un sfert din romani stiu sa faca acordul dintre subiect si predicat :D

      Ștergere
  6. Asta de mai sus a fost invatat sa gandeasca asa. El habar n-are sa gandeasca singur! Si e plina Romania de ei... din pacate.

    RăspundețiȘtergere