22 mai 2011

Un adevărat fenomen, Aurora boreală!

Aurora boreală este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn. Se formează din explozii ce au loc la suprafaţa Soarelui, acesta aruncă în spaţiu un gaz fierbinte şi o serie de particule. Când particulele ajung în apropierea Pământului, sunt capturate de câmpul magnetic al Pământului şi încep să se învârtească în spirale strânse în jurul liniilor de câmp magnetic. Într-un sfârşit, ele intră în atmosfera Pământului prin dreptul polilor magnetici şi se ciocnesc cu moleculele de aer. În urma acestor ciocniri moleculele respective degajă lumina de diverse culori.
Aurora boreală este de două feluri în funcţie de poli, în emisfera nordică, fenomenul este cunoscut sub numele de aurora boreală şi este întâlnită în intervalele septembrie-octombrie, martie-aprilie.
În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă şi face referinţă la faptului că apare în sud, aurora australă este de obicei o imagine in oglinda a aurorei boreale.
Aurora australă în Wellington, Noua Zeelandă.
Lumina este de culori diferite în funcţie de tipul de moleculă din atmosfera Pământului, pentru că atmosfera Pamantului este compusa in principal din doua gaze, azot si oxigen, lumina va proveni din ciocnirea cu aceste două tipuri de molecule. Dăcă se lovesc de o moleculă de oxigen, lumina va fi verde. Dăcă se lovesc de o moleculă de azot, lumina va fi roşie.
Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat şi pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte şi Venus. Totodată, acest fenomen este de origine naturală,
deşi poate fi reprodus şi artificial prin explozii nucleare sau în laborator.
Aurora boreală în Alaska.
Aurora Borealis timelapse HD - Tromsø 2010 from Tor Even Mathisen on Vimeo.

3 comentarii:

 1. Doamne fereste daca e adevarat ce se spune ca planeta a luat-o razna.. o sa vedem si pe la noi..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. nu se poate asa ceva de oarece campul magnetic si cel electromagneti si-ar schimba locul si ar fi un dezastru mondial si catastrofal

   Ștergere
 2. Ce frumos !!! Raluca

  RăspundețiȘtergere