3 aprilie 2011

Viziteaza Romania! Viziteaza defileul Muresului!



Defileul Muresului se afla intre Toplita si Deda, unde raul strapunge muntii vulcanici (Calimani la nord si Gurghiu la sud), formand un culoar ingust care ofera turistilor peisaje spectaculoase (stanci, creste, o albie incantatoare).
Defileul este usor accesibil, cu cabane si posibilitati de campare, precum si atractii pentru pescari. In zona Rezervatiei peisagistice defileul Muresului se intalnesc substraturi avand ca principale componente geologice andezitele si andezitele bazaltice, roci rezultate din eruptia magmei venita din adancime.




 Defileul este rezultatul activitatii apei Muresului de a lungul secolelor pe traseul sau intre muntii Gurghiului si Calimani. Toate asezarile umane sunt situate pe malul apei, drumurile de acces urmaresc cursul apei. Muresul la intrare in defileu are debitul mediu de 10 mc/sec, iar la iesire 23 mc/sec. Pe parcurs aduna apele paraielor din bazinele Mermezeu, Zebrac, Gudea, Ilva, Salard, Rastolita, Iod, Galaoaia, Borzia, Bistra. Cea mai mare parte a teritoriului este acoperita de paduri. In urma lucrarilor de silvicultura din anii 70 se semnaleaza reducerea proportiei fagetelor in favoarea molidisurilor. Asociatiile vegetale lemnoase se afla, totusi, intr-un echilibru dinamic. In lipsa interventiilor antropogene drastice (defrisari), succesiunea duce la stadiul de climax.

Padurile de lunca sunt prezente aproape in tot cursul defileului, langa raul Mures. In amonte de Lunca Bradului ele au o raspandire mai redusa, cu predominarea speciilor de Salix (Salix triandra, S. viminalis, S. pentandra).

Datorita expozitiei dominante sudice si sud-vestice, pantei mari de pana la 60°-80°, microclimei specifice calde, pe solul scheletic al stancilor sunt prezente numeroase elemente mediteraneene si continentale, care lipsesc din restul teritoriului. Fauna este bogata si cuprinde toate speciile caracteristice zonelor montane inferioare si deluroase inalte. Fauna ichtiologica este bine reprezentata in raul Mures, cu capacitate biogenica ridicata. Specia dominanta este scobarul (Chondrostoma nasus), portiunea fiind considerata zona scobarului.
Ca specii frecvent intalnite, dar in numar mult mai redus, se gaseste mreana (Barbus meridionalis petenyi), cleanul (Leuciscus cephalus), beldita (Alburnoides bipunctatus), porcusorul (Gobio gobio), mihaltul (Lota lota). In paduri si mai ales vara, in apropierea zmeurisurilor, este foarte frecvent observat ursul (Ursus arctos), unele exemplare mai batrane provocand pagube chiar in gospodariile oamenilor, din intravilanul localitatilor. Cerbul (Cervus elaphus) se poate observa boncanind la marginea satelor, efectivele de capriori (Capreolus capreolus) si de mistreti (Sus scrofa) sunt mici, dar mistretul poate fi usor de observat langa capatele de fan iarna, Lupii (Canis lupus) traiesc pe un teritoriu mare, urmele lor pot fi observate la trecerile dintre Muntii Calimani si Muntii Gurghiu. La observatii mai atente se descopera in arboretele putin deranjate Pisica salbatica (Felix silvestris Schreber) puternic concurata de rasi in munti. Fauna ornitologica a defileului Toplita – Deda este determinata de ecosistemele muntilor Gurghiu si Caliman, respectiv de luciul relativ mare de apa a raului Mures. Clima zonei intre cei doi munti este rece cu curenti de aer permanenti, ceea ce determina intr-o anumita masura si speciile ce se gasesc aici. In acest defileu, dupa mai multi ani de observatii s-au determinat 112 specii de pasari.


De vizitat:

Scaunul Domnului Rastolita:

  • situat in apropierea comunei Rastolita, muntii Calimani, judetul Mures;
  • varf muntos care domina Deda - Bistra;
  • suprafta totala 10 ha;
  • situat la o altitudine de 1.380 m;
  • legenda spune ca aici va fi Judecata de Apoi, iar staca va fi "Scaunul Domnului".  
Parcul Natural Defileul Muresului Superior:

  • situat in raza administrativa a comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni din judetul Mures;
  • suprafta totala de 9.156 ha;
  • cuprinde defileul Toplita - Deda si defileul Muresului;
  • leaga Depresiunea Giurgeului cu Podisul Transilvaniei si reprezinta cea mai lunga strapungere prin lantul vulcanic din tara noastra;
  • caracterizat de prezenta unor sectoare foarte inguste, cu versanti abrupti si inalti, cu numeroase conuri de dejectie alcatuite din bolovanis vulcanic;
  • adancimea apei variaza de la 0,6 la 3 m, viteza apei variaza in functie de marimea debitului si valoarea pantei, existand portiuni in care curentul inregistreaza 0,6 m/sec. dar si zone in care viteza depaseste 1,5 m/sec.;
  • cea mai mare parte a teritoriului este acoperita de paduri compuse din: fag, molid si brad;
  • fauna este bogata in specii, iar rata speciilor rare sau periclitate este destul de mare. 


Daca vrei o tara curata...incepe cu tine
-nu arunca hartii,peturi,tigari,pungi,etc pe jos
-daca statul nu a avut grija sa puna cosuri de gunoi in zona respectiva,nu inseamna ca trebuie sa arunci pe jos.
-fii responsabil si arunca atunci cand gasesti un cos.

TU faci ROMANIA!


6 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pt articolul este foarte util

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos defileu; este un defileu, pe care l-am vizitat si eu prin
    trecere.
    Asan M. Marian

    RăspundețiȘtergere
  4. Merita sa vizitati aceasta splendida priveliste.
    Este poate unica in ceea ce priveste lungimea de
    stapungere prin lantul vulcanic din tara noastra.
    Este tara frumoasa care a cucerit pana si privi-
    rile multora dintre turisti straini.
    Dumnezeu sa va binecuvanteze pentru postarea
    acestor imagini; eL sa va rasplateasca pe deplin,
    pentru ceea ce faceti pentru PATRIA MAMA.
    Cu onorabil respect, semneaza Asan M. Marian.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ii recomand si doamnei Elena Udrea aceasta privelite.
    Cu onorabil respect, semneaza Asan M. Marian.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ocursa de plimbare cu bicileta e numai buna de facut; sti-
    mata doamna Elena Udrea, va recomand cu toata candoarea sa
    faceti acest lucru.
    Le recomand si tinerilor acest tip de relaxare.
    Cu respect, semneaza Asan M. Marian.

    RăspundețiȘtergere