27 martie 2011

Viziteaza Romania! Viziteaza Castelul Peles!


http://bogdanciocsan.com/blog/wp-content/uploads/2010/03/Peles-Castle-HDR-web.jpg

Castelul Peleş, este un castel din Sinaia, România, construit între 1873 şi 1914. Este considerat unul dintre cele mai frumoase din România şi din Europa. Castelul Peleş, din Sinaia, reşedinţa de vară a regilor României, a fost construit la dorinţa regelui Carol I al României (1866 - 1914), după planurile arhitecţilor Johannes Schultz şi Karel Liman, şi a fost decorat de celebrii decoratori J.D. Heymann din Hamburg, August Bembe din Mainz şi Berhard Ludwig din Viena.
Chiar după inaugurarea sa din 1883, Peleşul va mai suferi modificări, extinzandu-se mereu.
La forma actuală se ajunge abia în 1914 (anul morţii regelui Carol I). Castelul are 160 de camere şi mai multe intrări şi scări interioare.
Turnul central măsoară nu mai puţin de 66 de metri înălţime. Pe lângă Peleşul propriu-zis, în zonă au mai fost înălţate încă două construcţii mai mici, Pelisorul şi Foişorul.

Peleşul are şi o sală de teatru, cu o mică scenă şi 60 de locuri, plus loja regală. Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putând fi acţionat de un motor electric. Încă din 1883, castelul are încălzire centrală.Castelul Peles
Pe terenul cumpărat de rege au fost construite pe lângă castel: Pelisorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foişor, Grajdurile, Uzina Electrică, şi Vila Şipot. Până la terminarea castelului (1883), Regele Carol I şi Regina Elisabeta, au locuit la casa de vânătoare, terminată înaintea castelului.
Datorită uzinei electrice proprie Peleşul a fost primul castel electrificat din Europa.
Peleşul a avut o importantă deosebită pentru istoria ţării noastre.
Aici s-a născut, în 1893, viitorul rege Carol al II-lea (1930 - 1940), primul rege al dinastiei născut pe pământ românesc şi al doilea botezat în religia ortodoxă. În 1921, la Foişor, s-a născut fiul sau, regele Mihai I.
În 1921, are loc la Peleş,nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea, la care participă o mulţime de personalităţi ale vremii, inclusiv primul ministru de atunci, Nicolae Iorga.
Castelul a fost declarat muzeu în 1953.

Cele mai importante săli de vizitat sunt: (dati click pe descrierea de sub poze pentru a o mari)

http://www.cartim.ro/wp-content/uploads/2010/10/Peles-58.jpg
Biblioteca regală îi atrage în special pe cei pasionaţi de cărţi rare, având coperţi din piele şi gravate cu litere de aur.
Chiar şi pentru cei mai puţin familiarizaţi cu universul cărţilor, există un punct de atracţie: uşa secretă, o cale de acces în spatele unui raft cu cărţi, prin care regele se putea refugia în diverse încăperi ale Castelului.
http://www.cartim.ro/wp-content/uploads/2010/10/Peles-39.jpg
Sălile de arme, amenajate în perioada anilor 1903 - 1906, adăpostesc peste 4000 de piese europene şi orientale din secolele XIV - XVII. Cele mai preţioase sunt considerate armurile germane din secolele XVI - XVII şi o armură completă pentru cal şi cavaler, unică în România.
http://lh6.ggpht.com/_cNw369pyGTs/SnGthLY0UuI/AAAAAAAADUw/RoQrlsMiTQM/s400/sala%20de%20arme.jpg
Armura pentru cal si calaret,unica in RomaniaSala 
mare de arme.jpg -
Sala mare de arme
http://lh6.ggpht.com/_cNw369pyGTs/SnGthH0kU4I/AAAAAAAADUs/5oyBW6VOum0/s400/Holul%20de%20onoare.jpg
Holul de Onoare este grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri si stauiete. Plafonul mobil din sticla, actionat cu ajutorul unui motor electric sau printr-un sistem manual, era un element de surpriza pentru vizitatorii regelui, care puteau sa admire seninul cerului in noptile de vara. A fost finalizat complet abia în 1911, sub îndrumarea lui Karel Liman. Acest plafon reprezinta o minunatie a tehnicii din acea perioada.
http://lh3.ggpht.com/_cNw369pyGTs/SnGthfWIRiI/AAAAAAAADU8/ky8lO1-aTAo/s400/sala%20de%20muzica%203.jpg
Sala de muzica a devenit salon de serate muzicale la dorinta reginei Elisabeta. Mobilierul de aici a fost primit in dar de la maharajahul de Kapurtala.


photo
Sala Florentina, denumita si Marele Salon, impresioneaza prin plafonul sculptat in lemn de tei, aurit, cele doua mari candelabre, si decoratiunile in stilul neorenasterii italiene.

photo
Sala Maura este opera arhitectului Charles Lecompte du Nouy, avand elemente hispano-maure, cu o fantana din marmura de Carrara, copie dupa o piesa din Cairo.

photo
Sala de teatru are 60 de locuri si loja regala, fiind decorata în stilul Ludovic al XIV-lea.


photo
Sala de Concerte aflata la etajul I si amenajata in 1906, in care se gasesc un clavecin executat la Anvers in 1621, un pian cu coada verticala Bluthner si o orga Rieger cu două claviaturi.

photo
Apartamentul Imperial a fost amenajat tot in 1906, cu ocazia vizitei imparatului Austro-Ungariei, Franz Josef I, invitat la jubileul de 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

photo
Biroul Reginei Elisabeta

photo
Biroul Regelui

photo
Sufrageria, unde sunt expuse piese de argint de o mare valoare, este situata la etajul 1 si are un mobilier rustic breton din secolul al XVIII-lea.

photo
Salonul Turcesc care adaposteste o colectie de vase turcesti si persane in alama.

http://lh5.ggpht.com/_cNw369pyGTs/SnGtZDOLeAI/AAAAAAAADUk/g-k7yho5iS0/s400/dormitor%203.jpg
Dormitorul regal care este luminat de un candelabru din cristal de Boemia.

http://lh5.ggpht.com/_cNw369pyGTs/SnGt0bKi-HI/AAAAAAAADVk/fUDyN4kiGWw/s400/vitralii.jpg
Vitraliile Castelului Peleş au fost cumparate si montate intre 1883 si 1914, cele mai multe fiind aduse din Elvetia si Germania, piese datand din secolele XV si XVII.

photo
Plafonul mobil din sticlă, acţionat cu ajutorul unui motor electric sau printr-un sistem manual, era un element de surpriză pentru vizitatorii regelui, care puteau să admire seninul cerului în nopţile de vară. Vitraliile Castelului Peleş au fost cumpărate şi montate între 1883 şi 1914, cele mai multe fiind aduse din Elveţia şi Germania, piese datând din secolele XV şi XVII.

photo
Holul de Onoare este grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri şi statuete.


photo
Mansarda

photo
Salonul Empire

photo
Intrare din Castelul Peles

photo
Holul de onoare

photo
Holul de onoare

photo
Vas incrustat cu pietre pretioase.Se afla in biroul de lucru al Regelui

photo
Coroana de Oţel reprezintă coroana regală a României, care a fost turnată din ţeava unui tun otoman capturat în timpul Războiului de Independenţă din 1877 - 1878, în bătălia de la Griviţa din 30 august 1877.

photo
Camera colectiilor de jad

photo
Galeria de marmura

photo
Castelul Peles

photo
Castelul Peles

photo
Castelul Peles

photo
Castelul Peleș poate fi considerat cel mai important edificiu de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.

photo
Castelul a găzduit multe personalități ale vremii, scriitori, muzicieni, dar și regi și regine. Cea mai importantă vizită a fost aceea a bătrânului împărat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, în 1896. Acesta a făcut o mulțime de fotografii cu acel prilej, fiind impresionat de frumusețea și bogăția castelului.

Castelul Peles


http://www.descopera.net/foto/castelul_peles_6.jpg

http://www.pozecase.com/images/wmwallpapers/Castelul-Peles-1.jpeg


Sinaia cota 1400 vedere 
spre castelul Peles (Martie 2006) spacer
spacer spacer


Carol I - Statuie Castelul Peles - Poza Wallpaper

http://3.bp.blogspot.com/_5AxQd4mfvM4/S7OQQ2xWjDI/AAAAAAAAA-k/mfXiCJyZc4s/s1600/DSC_0036.JPG
Foisorul

http://peles.ro/ro/wp-content/uploads/2011/02/tabacheraPICT1033.jpg
Tabachera Regelui Carol I

PROGRAM DE IARNĂ: 15 septembrie 2010 – 15 mai 2011 (CASTELELE PELEŞ ŞI PELIŞOR)
miercuri – 11:00 – 17:00
joi – duminică – 9:00 – 17:00
luni – marţi – ÎNCHIS

PROGRAM DE VARĂ : 17 mai 2011 – 14 septembrie 2011 (CASTELUL PELEŞ)
marţi – 11:00 – 17:00
miercuri -  duminică – 9:00 – 17:00
Luni – ÎNCHIS

Avem o tara frumoasa!2 comentarii:

  1. chiar ramai impresionat de ce vezi in interior ... la un moment dat te intrebi dak nu visezi cumva ...

    RăspundețiȘtergere
  2. avem o tara frumoasa dar pacat ca-i populata .

    RăspundețiȘtergere