4 ianuarie 2014

Oua false chinezesti

O legenda mai mult sau mai putin urbana spune ca in China se poate falsifica orice: de la branduri de haine sau de automobile, pana la biciclete pliabile sau iPhone-uri care il fac invidios inclusiv pe Steve Jobs. Imaginatia celor care cred cu tarie in puterea de clonare a poporului chinez nu are, de cele mai multe ori, limite. Asa ca, in loc sa se mai chinuie sa rapunda la eterna intrebare “Ce a fost prima data: oul sau gaina?”, acestia prefera sa aduca la masa o versiune noua de raspuns: “Chinezii care fac oua fara ajutorul gainilor”.

Pasul 1: Procurarea de materii prime
Folosind 7 tipuri de materiale chimice, a se vedea poza de mai jos

image003
Ouale false se fac din carbonat de calciu, amidon, rasina, gelatina, alumina si alte produse chimice.
Pasul 2: Producerea de oua

Oul crud se formeaza in forma plina cam 2/3, se pun clorura de calciu, coloranti, oul incepe sa capete forma cunoscuta.

image004
“Galbenusul de ou” se formeaza in matrita rotunda. Se foloseste “apa magica”, adica clorura de calciu.
image005
Prin adaugarea unui pigment galben culoarea devine cea de galbenus de ou crud …
Pasul 3: Forma de ou
In matrita se pune alb brut de ou la nivel de 1/3, la fel ca prima turnare, galbenusul de ou se introduce la fel ca galustele in supa, totul se spala in apa magica, iar jumatatea de ou incepe incet sa se formeze. Forma de ou se lasa sa se usuce 1 ora, iar dupa spalarea cu apa este gata.

Pasul 4
Liniile de cuplare a jumatatilor de oua se estompeaza prin cufundare in parafina si carbonat de calciu, pentru formarea cojii in aceasta solutie, care se repeta de mai multe ori, pana cand coaja se intareste putin. Dupa clatirea in apa rece, linia de cuplare se estompeaza, iar in acest moment oul a capatat forma finala.

image006
Coaja tare este formata prin imersarea lor in parafina, apoi se lasa la uscat.
image007
image008
Coaja artificiala de ou este foarte fragila si se sparge usor, dar cui ii pasa!
image009
image010
In timpul prajirii se formeaza multe bule mici, dar multi oameni nu remarca diferenta. Oul arata exact la fel, are gust mai bun decat cel adevarat, dar astfel creste statistica persoanelor cu toxiinfectii alimentare.
De ce se falsifica ouale?
Din cauza banilor. Costul oului fals e de doar 0.55 Yuan/kg, in timp ce ouale adevarate costa 5.6 Yuan/kg.




ANSVSA are cunostinta de toate produsele care ajung pe piata romaneasca sau europeana, ne asigura Raul Balogh, consilier al presedintelui ANSVSA. “Din fericire, astfel de oua nu au ajuns si nici nu exista vreo sansa ca ele sa ajunga pe piata romaneasca sau pe cea europeana”, spune acesta. Motivele pentru care nu ar trebui sa ne simtim amenintati de invazia acestor oua sunt doua, in opinia lui Balogh: “Primul, pentru ca oul este un produs extrem de perisabil si cu o perioada de valabilitate foarte scazuta. Iar drumul cu vaporul din China pana in Europa dureaza pe putin trei saptamani. Transportul cu avionul este exclus din cauza costurilor.

Deci daca ajunge vreun ou pana aici, va fi verificat cu lupa. Al doilea motiv este ca orice produs care intra pe piata romaneasca, deci pe piata europeana, dintr-o tara terta UE, trebuie sa aiba un buletin de analiza de la un laborator acreditat de Comisia Europeana. Sunt doar cateva in afara Europei si acelea nu emit buletine de analiza care pot fi contestate pentru ca risca sa isi piarda acreditarea. Iar o astfel de acreditare se obtine extrem de greu, implica niste costuri serioase in instrumente si, odata pierduta, nu va mai fi niciodata redobandita. Oricum, prin sondaj, la intrarea in Romania, sunt verificate, de catre inspectorii ANSVSA, toate produsele care vin din afara UE”.

Ouale facute de mana nu sunt singurele produse chinezesti cu probleme care s-au infiltrat in ultima vreme pe piata din Europa, spune Balogh: “Produse alimentare contrafacute nu s-a intamplat sa intalnim pina acum. Insa produse provenite din China cu diverse nereguli au existat. De exemplu, anul trecut, lumea stiintifica europeana a demarat o dezbatere serioasa dupa ce specialistii EFSA (European Food Safety Authority) a depistat niste ciuperci venite din China care erau contaminate cu nicotina. Din fericire, nici o astfel de ciuperca nu a intrat in Romania. In urma cu doua saptamani, insa, inspectorii nostri de la frontiera au depistat si au sechestrat peste 45.000 de pachete de ceai venite din China.

Ceaiul era tratat cu radiatii ionizante, depasindu-se nivelul maxim admis de legislatia romaneasca si europeana. In plus, tratamentul cu radiatii ionizante era facut intr-un laborator neacreditat de Comisia Europeana”.

2 comentarii:

  1. Pai ce sa zic :) Pofta buna daca vi lene sa cresteti 1 2 3 gainute pe langa casa voastra cei care stati la curte:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu imi vine sa cred la cat de complicat este sa faci un o fals si la timpul si mana de lucru sa fie cu atat mai ieftin ca un ou normal. Curseaza tot felul de prostii pe internet si lumea, senzationalita cum e, crede tot ce vede. Puneti mintea la contributie cand cititi astfel de prostii si nu mai fiti asa naivi!

    RăspundețiȘtergere