22 februarie 2012

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/391803_2092400049279_1823610161_1341624_869151887_n.jpg 

 In timp ce mergea pe drum, un călător a văzut într-o grădină un pom frumos, de crengile căruia atârnau nişte mere mari şi roşii de-ţi lăsa gura apă. Văzând omul că nu-i nimeni prin preajmă, ce s-a gândit ? Bine ar fi dacă ar gusta şi el câteva, aşa, de poftă!
Dar cum să facă? Până la pom trebuia să treacă de un gard înalt şi de o mare băltoacă. A stat el ce-a stat, s-a sucit, s-a învârtit, dar, nemaiavând răbdare, şi-a zis: "Fie ce-o fi!" şi a-nceput să se caţăre pe gard. Cu greu, a reuşit să ajungă în curte, dar supărat nevoie mare, fiindcă într-un ghimpe din gard îşi agăţase haina şi o rupsese. Acu, ce să mai facă!
Nu mai putea schimba nimic. Ba, mai mult, grăbindu-se, a uitat de băltoaca plină cu noroi şi s-a afundat în mâl.
Când, în sfârşit, a ajuns sub pomul cu pricina, a luat câteva mere, dar, uitându-se la ele cum arată, şi-a spus:
- E drept că am obţinut eu ce-am vrut, dar a meritat oare? Haina mea cea bună e ruptă, încălţările şi pantalonii murdari...
Cum stătea el aşa şi îşi plângea singur de milă, apare în curte stăpânul casei. Când l-a văzut pe călător cum arăta, i-a spus:
- Bine, omule, trebuia să te munceşti atâta pentru câteva mere? Uite ce-ai păţit! Ca să nu mai spun că nu înţeleg de ce-ai încercat să le iei pe furiş? Dacă ai fi bătut la mine în poartă şi mi-ai fi cerut câteva mere, eu ţi-aş fi dat cu drag. Acum, haide în casă să te speli şi să te odihneşti şi apoi îţi vei vedea de drum!
Tare bucuros şi mulţumit a fost călătorul, văzând bunătatea gazdei sale, dar, în acelaşi timp, şi-a promis sieşi că altădată nu va mai fi atât de nesăbuit.
În viaţă, nu este important doar să obţii, ci şi cum obţii! Sunt oameni care vor să aibă mai mult şi, atunci muncesc fără tihnă. Alţii, însă, fură, gâdindu-se mereu cum să fugă de muncă şi să înşele. Aceştia, păcătoşii, singuri se înşeală, fiindcă nu este totul să ai un lucru; contează şi cum l-ai obţinut!

"În cele trecătoare, nu poţi deveni bogat decât sărăcind pe altul. În cele duhovniceşti, nu poţi deveni bogat decât îmbogăţind pe altul".

4 comentarii:

 1. O pilda cu un foarte important mesaj, pe care ar trebui sa-l luam in considerare. In ziua de azi toti marii patroni si oameni de afaceri au calcat in picioare multi oameni ca sa ajunga unde au ajuns. Si pentru ce? Pana la urma tot o groapa in pamant ne asteapta pe toti. Dar lacomia asta.....

  RăspundețiȘtergere
 2. Bravo..ma bucur ca ai inceput sa postezi astfel de pilde cu morale folositoare si care..sper..sa'i puna pe ganduri pe cat mai multi. Sanatate si Doamne ajuta !

  RăspundețiȘtergere
 3. Am luat de la tarile ,,civilizate" tot ce au avut mai rau-am intrat in Europa cu spatele(ca sa ma exprim elegant),iar de la viata,din ce in ce mai multi n-am retinut decat ca ,,scopul scuza mijloacele",uitand de DUMNEZEU si de faptul ca DUMNEZEU nu da cu parul, ci zaboveste si plateste,loveste in ce avem mai bun-FAMILIA...Mai devreme sau mai tarziu toti acesti tradatori de neam si tara vor plati cu varf si-ndesat pentru tot ce au facut!DUMNEZEU SA-I PEDEPSEASCA SI SA-I BATA,CA MARE-I BATAIA LUI!!!Cat despre pilda-MAI BINE SA CERI,DECAT FA FURI SI DACA OMUL NU-TI VA DA,DUMNEZEU O VA FACE CU SIGURANTA!!!S-aveti sanatate!!!

  RăspundețiȘtergere
 4. Cum sa fi cinstit pe o planeta plina de hoti?Am cutreierat ceva tari si inca nu am vazut tara cinstita cu cetatenii ei...Si ma refer la bugetele statelor care nu sunt puse la vedere si ce se intampla cu acei bani...Din intamplare locuiesc intr-o tara asa zis civilizata din vestul europei, fratilor aici lucrurile sunt asa de bine puse la punc incat din leafa ta statul castiga mai mult decat tine care muncesti,aici multi mor datori la banci care si astea sunt mana in mana cu statul prada o imparte pe din doua si multe alte nereguli, ca sa fi cinstit trebuie sa te duci sa stai in padure sau in munti singur cuc si atunci sigur vei fi cinstit dar poate nici atunci...STITI CINE ESTE CINSTIT? cine nu a avut inca ocazia sa fure asta este adevarul

  RăspundețiȘtergere