24 februarie 2012

Fabula crizei financiare...

http://www.stiridecluj.ro/files/images/big_5f01b7b6e1b5d89de2a0efa6e62719cf.jpg
A fost odata ca niciodata un biet lustragiu care isi castiga existenta, da, ati ghicit, lustruind pantofii domnilor care intrau si ieseau dintr-o cladire impozanta din centru.
Niciodata nu stiuse exact ce cladire este aceea in fata careia lucra de ani de zile, poate ere o banca, poate era o bursa, poate vreun minister important insa domnii bine imbracati care intrau acolo opreau adeseori la el pentru a-si lustrui pantofii.
Lustragiul nostru era priceput in ceea ce facea, folosea numai crema de pantofi de cea mai buna calitate si era vesel si optimist.
Intr-un cuvant era multumit cu munca lui iar clientii lui la fel asteptandu-si rabdatori randul la lustruit.
Intr-o zi insa s-a oprit la el un client nou, mai deosebit de ceilalti care l-a intrebat prietenos: "Ce faci aici? Ce-i cu tine asa de vesel? Nu ti-a spus nimeni de criza financiara?"
Ce-i drept nu-i spusese nimeni, nici unul dintre domnii aceia bine imbracati care intrau in banca sau ce-o fi fost acolo, probabil toti la curent cu criza.
 
"Poate nu le pasa de tine sau poate n-au avut suflet sa iti spuna insa criza financiara e pe drum si ne va afecta absolut pe toti, nu va scapa nimeni, nici macar tu un biet lustragiu. Asa ca daca ai un dram de minte iti iei masuri din timp, ca sa nu fi luat pe nepregatite.
Aceasta e meseria mea, sunt expert, stiu ce vorbesc."
Dupa plecarea domnului binevoitor lustragiul nostru ramase pe ganduri. Poate ca intradevar nici unul dintre clientii lui nu il considerase demn sa il puna la curent cu criza financiara. Noroc cu domnul cel prietenos care ii voia binele.
Asa ca lustragiul a inceput sa ia masuri incat sa nu fie luat pe nepregatite de criza financiara. Pentru inceput folosea mai putina crema de pantofi si mai de proasta calitate.
Apoi a inceput sa aloce mai putin timp fiecarui client, dupa cum se spune time is money. A inceput sa socializeze mai putin cu acestia, criza e criza, nu mai e timp de smalltalk.
 
Preocupat de criza financiara devenise ingandurat, tacut si isi facea treaba de mantuiala.
Asa ca incetul cu incetul clientii fideli carora le placeau veselia si calitatea muncii lustragiului au inceput sa se rareasca.
Iar lustragiul nostru cu fiecare client pierdut era multumit intr-un fel ciudat ca domnul cel binevoitor a avut dreptate.
"Ce m-as fi facut daca expertul nu m-ar fi prevenit la timp? Acum as fi fost probabil luat pe nepregatite de criza financiara."
Morala o trageti singuri! Nu avem nevoie de asemenea "binevoitori", de la FMI, Banca Mondiala sau de unde mama lor mai sunt! Criza nu exista. Criza este doar o inventie ca sa fim distrusi,

5 comentarii:

  1. Fabula mai are o morala:CONTINUA SA-TI FACI TREABA LA FEL DE BINE,IN VREMURI GRELE,CA IN VREMURILE BUNE,CU VOIE BUNA SI TEMEINICIE SI LUCRURILE NU VOR FI CHIAR ATAT DE RELE!!!Romania,in 1989 avea o economie destul de infloritoare,avea obiective industriale unice in sud-estul Europei,pe care vestul s-a straduit sa le desfiinteze-fiindca faceau concurenta,ca si intreaga industrie romaneasca.Copii nostri erau MULT MAI BINE PREGATITI SI MAI DESTEPTI decat cei din vest-ce invatau ai nostri in clasa 6-a,ai lor invatau in clasa 9 sau 10-a-si atunci s-a decis ca se invata prea mult,ca programa e mult prea incarcata si asa a inceput declinul invatamantului,cat despre sanatate-ce sa mai vorbim-ACUM SE DESFIINTEAZA IN PAS ALERT!CU MULTA MUNCA,CU DRAGOSTE DE TARA SI DE NEAM,TOATE SE POT REFACE IN TIMP doar ca UNITATEA NE LIPSESTE! CAND VOM REDOBANDI-O ROMANIA VA FI CE-A FOST-SI CHIAR MAI MULT!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cati sunt cei care-si dau seama de asta?

    RăspundețiȘtergere