24 februarie 2012

Doua medicamente folosite si in Romania au cauzat numeroase decese in SUA

http://3.bp.blogspot.com/-DzZLw1ksA58/TgJan06cvKI/AAAAAAAAAgs/sbIv-CtrNHU/s1600/pastile.jpg

Mai multe medicamente, dintre care doua sunt folosite si in Romania, au provocat, in primele trei luni din 2008, aproape 5.000 de decese in SUA.
Potrivit raportului, cele mai periculoase medicamente sunt heparina (medicament anticoagulant) si vareniclina (medicament anti-fumat), potrivit unui raport facut de Institute for Safe Medication Practices si prezentat de cotidianul american Los Angeles Times.
Vareniclina a provocat peste 1.000 de leziuni si 50 de decese, iar heparina a fost responsabila de 779 rani si 102 decese, in primul trimestru al anului 2008.

Datele prezentate provin din reclamatiile facute la Administratia pentru Alimente si Medicamente (Food and Drug Administration). Reclamatiile privind heparina au fost legate de loturile contaminate importate din China. Pe de alta parte, vareniclina a reprezentat o problema inca de la aprobarea sa, in 2006, fiind legata de peste 3.300 de cazuri de leziuni serioase si 112 decese.
Multe dintre cazurile raportate sunt legate de persoane care au incercat sa se sinucida sau sa se raneasca dupa ce au luat medicamentul. Alte probleme provocate de vareniclina sunt pierderi de cunostinta sau atacuri de apoplexie.
Alte medicamente care au provocat probleme sunt tranchilizante puternice sau narcotice precum oxycodon, fenantyl, morfina, metadona sau hydrocodone. Acetaminofenul (contiut de paracetamol) si ibuprofenul sunt intre primele 10 medicamente care au cauzat leziuni si decese. Medicamentele au fost deseori folosite in tentative de sinucidere.
Institute for Safe Medication Practices este o organizatie non profit, care incearca sa educe in legatura cu posibilele reactii adverse pe care le pot provoca medicamentele.
Vareniclina si heparina sunt disponibile si in farmaciile din Romania. Vareniclina este comercializata din luna mai a anului 2007.

2 comentarii:

 1. Nu inteleg scopul articolului...
  Militezi cumva pentru interzicera heparinei?
  Stii macar cate vieti a salvat heparina? Cate operatii s-au terminat tragic, prin embolism pulmonar inainte ca heparina sa fie folosita regulat?
  Sui problema cu narcoticele este iarasi una artificiala! Acele cazuri in care ele provoaca probleme sunt cazurile in care ele sunt folosite in exces, fara a tine cont de dozele corecte si afectiunile in care ele chiar trebuie folosite.
  Si mancarea in exces duce la probleme, uite cate cazuri de obezitate exista. Este vina brutarului, care produce painea, cau a celui care mananca 15 bucati pe zi din ea?....

  RăspundețiȘtergere
 2. Si tu ai dreptate,draga ANONIM 24 FEB 07:32...

  RăspundețiȘtergere