7 noiembrie 2011

Varza - medicament natural

http://www.cancan.ro/usr/imagini/2010/10/03/329301-xx-varza-shutterstock-33264.jpg
VARZA ALBA folositi-o mai ales cruda. Face cat un depozit intreg de medicamente.

* Hepatita, bolile de ficat in general o substanta continuta de catre varza, sulforafanul, stimuleaza puternic producerea in organism a unor enzime care joaca rolul de detoxifiant  al ficatului. De asemenea, consumul de varza s-a dovedit a preveni procesele de distructie celulara la nivelul ficatului, sub
actiunea factorilor infectiosi sau a celor chimici. Pentru a obtine aceste rezultate, se recomanda consumul verzei crude, sub forma de salata, de macar 3 ori pe saptamana.

* Boala canceroasa – in ultimii douazeci de ani au fost efectuate nu
mai putin de 94 de studii care au
aratat ca varza c onsumata cruda, murata sau gatita rapid are efecte
antitumorale si anticancerigene. Principiile active din frunzele de
varza induc celulelor maligne apoptoza (un program de autodistrugere
folosit de organism pentru eliminarea celulelor imbatranite), regleaza
actiunea hormonilor steroidieni in organism (implicati in aparitia a
numeroase forme de cancer), regleaza ritmul de diviziune celulara,
induc o crestere a productiei enzimelor responsabile de inactivarea si
de eliminarea celulelor maligne. Trei-cinci zile pe saptamana, in care
consumam cate 200 de grame de salata de varza, ne pot salva viata,
punandu-ne la adapost de o incredibila multitudine de forme de cancer,
despre care vom vorbi detaliat in cele ce urmeaza:


* Cancerul vezicii urinare – sunt diagnosticate la nivel mondial, in
medie, cate 336.000 de noi cazuri
in fiecare an, afectand de trei ori mai multi barbati decat femei.
Conform cercetarilor medicilor de la Universitatea din Texas, care au
studiat cazurile a 697 de bolnavi de cancer al vezicii urinare, in
paralel cu cazurile a 708 persoane sanatoase din aceeasi grupa de
varsta si de aceeasi rasa, consumul de varza reduce puternic incidenta
acestei boli. La persoanele care consuma de mai multe ori pe saptamana
varza cruda (dar si alte legume inrudite, cum ar fi varza rosie sau
broccoli) incidenta cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mica.

* Cancerul de prostata – o cercetare facuta in Statele Unite pe 1000
de persoane de sex masculin arata ca  persoanele care consuma, la
macar o treime din mese, legume in stare cruda, au cu 35% mai mari
sanse sa nu faca aceasta boala. Interesant este ca la cei care
consuma, la macar o treime din mese, in mod special varza cruda si
legume inrudite (broccoli, varza rosie), riscul de a face cancer la
prostata scade cu 44%.

* Cancerul la san – nu avem spatiu pentru a rezuma in acest articol
toate studiile facute despre efectele de preventive ale consumului de
varza in neoplasmul mamar (in Singapore, China, Statele Unite,
Polonia, Olanda), dar toate arata ca femeile care consuma varza sau
varza murata se bucura intr-o proportie foarte ridicata de imunitate
fata de cancerul la san. Conform cercetarilor, cea mai ridicata rata a
imunitatii o au femeile care au consumat varza, inca de la varsta de
12-13 ani, macar o data la 2-3 zile. In multe regiuni din Polonia, de
pilda, unde datorita obiceiurilor culinare, o femeie consuma inca din
adolescenta, anual, in medie, 25- 30 kg de varza, cazurile de cancer
mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de 72%, decat in
celelalte zone ale lumii.

* Cancerul de colon si de rect – intr-un studiu-gigant facut in
Olanda, au fost colectate datele
privind vulnerabilitatea la cancer de intestin, in raport cu
obiceiurile alimentare, de la o suta de mii de persoane, pe o perioada
de timp de sase ani. Conform raportului final al acestui studiu,
publicat in anul 2000, la persoanele care consuma zilnic vegetale
crude se inregistreaza cu 25% mai putine cazuri de cancer cu aceasta
localizare. Ei bine, la vegetarienii care consuma cu predilectie
legume din familia cruciferelor, adica varza, varza rosie, conopida si
broccoli, incidenta cancerului de colon si de rect este cu 49% mai
redusa, fiind practic de doua ori mai protejati de aceasta teribila
afectiune.

* Cataracta – salata de varza cu ulei de masline este o excelenta
sursa de vitamina C si de vitamina A.
Ambele vitamine au un puternic efect antioxidant si, intre altele,
stopeaza procesul de producere al cataractei. Asadar, pentru
profilaxia acestei afectiuni, se recomanda consumul, macar de trei ori
pe saptamana, al verzei proaspete, cate 200 de grame minimum, sub
forma de salata.
Tratamente interne

* Obezitate – in Statele Unite si, mai nou, in Europa, curele de
slabire pe baza de varza fac adevarate
furori. Cea mai populara este de departe cura cu supa de varza, cu
care se obtin cele mai rapide scaderi in greutate si pe care… nu v-o
recomandam. De ce? Pentru ca hranitul exclusiv cu varza fiarta si,
eventual, cu alte mici adaosuri hipocalorice este o tortura
ineficienta pe termen lung. In schimb, consumul zilnic, macar la pranz
si la cina, a cate 200-300 de grame de salata de varza cruda, poate
face minuni in reglarea ponderala, e drept, pe termen lung. Varza este
foarte bogata in fibre alimentare, are putine calorii, multe vitamine
si minerale, ajutandu-ne sa slabim natural. Obiceiul de a consuma timp
de 3-4 zile pe saptamana aceasta salata in cantitati mari are si alte
avantaje: reduce cantitatea de hrana consumata la fiecare masa, curata
organismul de toxine, ne ajuta in regimurile disociate. Mai mult,
consumul acestei salate este un important pas pentru schimbarea
obiceiurilor alimentare si a stilului de viata, cheia reglarii
greutatii corporale.

* Adjuvant contra cancerului uterin – un miniexperiment la care au
participat 30 de femei cu cancer uterin in stadiul I (unu) a presupus
consumul unui extract de varza, care contine o substanta denumita I3C
(prescurtarea de la indol-3-carbinol). Dupa 12 saptamani de
administrare analizele au
aratat ca la 47,5% dintre femeile care au beneficiat de experiment
celulele maligne au disparut, neoplasmul inregistrand remisie
completa. Prin comparatie, la nici una dintre pacientele din grupul de
control, care au luat un remediu placebo (fals), nu s-a inregistrat
remisia cancerului. Contra acestei afectiuni se recomanda o cura de
3-4 luni, timp in care se consuma suc foarte proaspat de varza, din
care se beau 600-800 de ml pe zi.

* Adjuvant contra cancerului la san – mai multe studii de medicina
experimentala arata ca tratamentele cu compusii pe baza sulf prezenti
in varza determina remisia tumorilor maligne mamare, intr-un procentaj
de cel putin 40%. Ca adjuvant contra acestei afectiuni, se recomanda
consumul zilnic de salata proaspata de varza la macar o masa.
Suplimentar, se tin cure de cate 4 saptamani, in care se consuma cate
un pahar (200 ml) de suc de varza, dimineata si seara.

* Valori ridicate ale colesterolului, ateroscleroza – cercetatorii de
la Universitatea de Medicina din
Hawaii, Statele Unite, au evidentiat faptul ca unii compusi din varza
impiedica transportul colesterolului cu densitate redusa (forma
periculoasa a acestuia), catre vasele de sange si catre tesuturi. De
asemenea, varza impiedica formarea20placilor de aterom si sclerozarea
peretilor arterelor. Se recomanda consumul de varza sub forma de
salata, cate 300 de grame zilnic, vreme de macar trei zile pe
saptamana.

* Constipatia – cel mai simplu tratament este consumul de varza
murata, macar 200 de grame pe zi. In varza murata se gasesc
asa-numitele “bacterii prietenoase”, care combat constipatia prin
reglarea florei intestinale. Apoi, varza murata este bogata in fibre
alimentare, de unde si efectul ei de
“matura” a colonului, din care extrage prin absorbtie toate
reziduurile si apoi ajuta la eliminarea lor prompta.

* Surmenaj fizic si intelectual – consumul de varza cruda sub forma de
salata este un tratament tonic
extraordinar pentru sistemul muscular si pentru sistemul nervos.
Bogata in vitamine si in minerale, continand substante cu efecte
stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni care
intensifica procesele de regenerare din organism, varza are efect
adaptogen si anti-oboseala. Se tin cure de trei saptamani, timp in
care se consuma la pranz si la masa de seara cate o farfurie (125 de
grame) de salata de varza. Acest tratament este fo arte bun adjuvant
si contra depresiei psihice..

* Menopauza – studii preliminare arata ca un consum saptamanal de
varza cruda (200 de grame pe zi, vreme de macar 4 saptamani)
imbunatateste secretia hormonului estrogen si, important, regleaza
raspunsul receptorilor acestor hormoni din organism. Rezultatul este
instalarea mai tarzie a menopauzei, atenuarea simptomelor de inceput
ale acesteia (bufeuri, transpiratie, nervozitate etc.), prevenirea si
combaterea unor afectiuni specifice menopauzei, cum ar fi osteoporoza,
prolapsul uterin, cancerul ovarian si uterin.

* Infectii respiratorii – varza este mai bogata in vitamina C decat
portocalele, are putine calorii si
multe substante cu efect antioxidant, contine magneziu, potasiu,
calciu. Toate aceste caracteristici o recomanda in mod special ca
remediu pentru intarirea imunitatii. Se administreaza proaspata, sub
forma de salata, cate 3-400 de grame pe zi, la bolnavii cu infectii
respiratorii, pentru a sustine si pentru a grabi procesul vindecarii.
Persoanelor care iau antibiotice de sinteza li se recomanda si varza
murata, pentru restabilirea florei tubului digestiv si pentru
contracararea efectului imuno-supresor al acestor medicamente.

Tratamente externe

* Arsuri de gravitate mica si medie – se fac spalaturi si se pun
comprese vreme de 15 minute, cate 2-3 pe zi, cu suc proaspat de varza.
Are efect antiinfectios, ajuta la o vindecare mai rapida si estetica,
previne formarea cicatricelor cheloide.

* Rani care se vindeca greu – se pun zilnic comprese cu suc de varza,
care se tin vreme de o ora, dupa care se lasa zona tratata sa se usuce
la aer inca o ora. Studiile arata ca prin mecanisme inca prea putin
cunoscute (se presupune ca varza contine substante stimulatoare ale
cresterii anumitor tesuturi), procesul de vindecare al ranilor este
mult accelerat, scade riscul de infectie, semnele care raman dupa
vindecare sunt mult mai putin vizibile.

* Eczeme infectioase, infectii fungice
- frunzele de varza proaspat zdrobite cu ciocanul pentru snitele se
pun pe zona afectata, apoi se aplica deasupra un nailon, care se
fixeaza cu bandaj sau cu leucoplast. Se lasa sa actioneze vreme de 4
ore pe zi, dupa care zona tratata se lasa sa se zvante la aer, macar
45 de minute. Aplicatia se face pana la vindecare. Compusii pe baza de
sulf din frunzele de varza au o puternica actiune antiseptica asupra
bacteriilor si a ciupercilor parazite.

* Cancer de piele – se pune zilnic si se tine vreme de 4-6 ore pe zona
afectata o cataplasma din frunze de varza, identica cu cea prezentata
anterior, la tratamentul eczemelor.
Foarte multe persoane cu epiteliom bazocelular si spinocelular au
beneficiat de uimitoarele efecte ale acestui tratament simplu

* Entorsa, luxatii – se pun pe zona afectata frunze de varza bine
zdrobite (cu ciocanul pentru snitele) si se leaga cu o fasa. Aplicatia
se face vreme de 4 ore pe zi. In primele doua zile de la producerea
accidentului se pun deasupra cataplasmei si pungi cu cuburi de
gheata.. Practica arata ca datorita acestui tratament, timpul de
refacere a ligamentelor se scurteaza, durerile sunt atenuate, in multe
cazuri, chiar pungile cu lichid sinovial care se formeaza sunt mult
mai mici.

* Dureri reumatice – pe zona afectata, se pun dimineata si, eventual,
seara, frunze de varza bine zdrobite.
Se tin minimum doua ore. Intern, se consuma cate 1-2 pahare de suc
proaspat de varza pe zi, in cure de 40 de zile, urmate de 14 zile de
pauza. Tratamentul extern si intern cu varza proaspata are efect
antiinflamator articular, incetineste sau chiar stopeaza procesele
degenerative, ajuta la recastigarea mobilitatii articulare.

FRUMUSETE

* Ten incarcat – se sterge vreme de cinci minute, in fiecare
dimineata si in fiecare seara, pielea de pe
obraji si de pe gat, cu un tampon bine inmuiat, din cand in cand, in
suc proaspat de varza. Aceasta aplicatie are un excelent efect de
curatare a pielii, previne tulburarile de pigmentare, da un plus de
stralucire tenului astfel tratat.
 
* Piele imbatranita – bogata in vitamina A si in vitamine din
complexul B, continand substante care
imbunatatesc irigatia cu sange a pielii, avand efect de curatare
profunda a tenului, sucul de varza este unul din secretele saloanelor
de cosmetica care obtin rezultate miraculoase. Se pun comprese cu suc
foarte proaspat de varza, care se tin vreme de 10-15 minute, dupa care
se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer alte 15 minute.
In final se aplica o crema hidratanta.

VARZA ROSIE
-  Este, practic, aceeasi specie ca si varza alba, fiind o varietate a
acesteia. Dincolo de infatisare, intre
varza rosie si cea alba mai sunt insa si alte diferente, invizibile cu
ochiul liber, dar extrem de importante. De pilda, spuneam despre varza
alba ca are un continut de vitamina C mai mare decat portocalele.
-  Ei bine, varza rosie contine de pana la… 6-8 ori mai multa vitamina C
decat surata ei alba, fiind un adevarat concentrat din aceasta
vitamina.
- Apoi, pigmentii care dau culoarea rosie acestei legume au un rol
foarte important ca medicament. Asadar, tinand cont ca modalitatile de
preparare ale verzei rosii sunt perfect identice cu
cele prezentate la cea alba, sa vedem in continuare cateva recomandari
terapeutice extrem de importante:

* Alzheimer – antocianii, adica pigmentii rosii din aceasta varietate
de varza, fac adevarate miracole
in prevenirea si in combaterea degenerarii celulelor20din sistemul
nervos central. Se administreaza salata proaspata, cate trei sute de
grame pe zi, in cure de 60 de zile, urmate de alte 15 zile de pauza,
dupa care tratamentul se poate relua. Inca nu se stiu foarte multe
lucruri despre capacitatea tratamentului cu varza rosie de a restabili
functiile cerebrale alterate de Alzheimer, insa efectul de prevenire
si de incetinire sau chiar de blocare a evolutiei bolii cu ajutorul
verzei rosii este cert.

*Febra – se administreaza salata de varza (150 de grame) sau sucul de
varza (100 ml) de 2-3 ori pe zi.
Continutul ridicat de vitamina C al acestei legume ajuta inima si
sistemul cardiovascular sa reziste cu succes temperaturii ridicate,
catalizeaza actiunea sistemului imunitar, care este principalul
“beneficiar” al acceselor de febra.

* Alergia – este prevenita de o cura cu salata de varza rosie cruda
(ori chiar murata) pe timpul iernii. Se consuma 200-300 de grame
zilnic, pe o perioada de timp de 3 luni, urmata de alte 3 saptamani de
pauza, dupa care se poate relua. Bogatia de vitamina C si de
antioxidanti din aceasta leguma ajuta la reglarea reactiei sistemului
imunitar la interactiunea cu factorii externi.

Un comentariu:

  1. Multumesc pt ampla documentare.Eu ,,posed" o leaca de cancer de san si de cand am renuntat(ma rog,nu de tot-mai scap caii de sarbatori la ceva carne si vreau sa va spun ca ma resimt cateva zile dupa ce mananc)la carne- in general-si mananc mai mult legume nepreparate termic(salate),ma simt destul de bine...Iar cura de varza-eu o practic demult si mi-a ajutat intr-adevar.

    RăspundețiȘtergere