14 noiembrie 2011

Guvernul vinde zăcământul de cupru al României pentru 46 milioane euro

A dat roade insistența cu care Traian Băsescu a ordonat guvernului său să privatizeze și să redeschidă chiar din acest an exploatările miniere la care activita­tea fusese suspendată. Luna trecută guvernul Băsescu-Boc a hotărât să vândă pe nimic cuprul României. 46 milioane euro e prețul cerut de guvern pentru zăcământul de cupru de la Roșia Poieni, cea mai mare rezervă de cupru din Europa, a cărei valoare reală este de 5 miliarde euro.
Ministerul Eco­nomiei condus de inexistentul Ion Ariton a luat act de dorințele stăpânului de la Cotroceni și a demarat la jumătatea lunii octombrie procedurile de privatizare a companiei Cu­pruMin Abrud.
Astfel, Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) – instituție aflată în subordinea Ministerului Economiei, a anunţat că preţul de vânzare al întregului pa­chet de acţiuni (100%), evaluat la a­pro­ximativ 200 de milioane RON, adică aproximativ 46 de milioane euro. O sumă infimă în raport cu valoarea zăcământului de la Abrud care se ridică la 5 miliarde de euro!

Trebuie spus că ministerul lui Ariton nu a făcut nicio precizare referitoare la soarta imenselor datoriile ale companiei. Cupru Min avea datorii, anul trecut, de cel puţin 71,5 milioane de lei că­tre bugetul statului şi de 6,7 mili­oane de lei către furnizorul de elec­trici­tate, pe care le-a eşalonat până în 2016. La fel nu s-a spus niciun cuvânt despre litigiul pe care statul îl are cu fostul concesio­nar al exploatării, litigiu care s-ar putea finaliza cu o despăgubire de 19 milioane de euro, pe care firește că tot sta­tul român o va achita.
Cât despre posibilii investitori money.ro scrie într-un articol publicat acum două zile, că statul român a primit 10 scrisori de intenţie de la companii interesate de CupruMin, printre care şi de la canadienii Barrick Gold, liderul mondial pe producţia de aur, şi Mineco Elveţia, compania care deţine Moldomin, celălalt producător de cupru din România.
Nu trebuie omis încă un aspect extrem de important. Anume că exact ca la Roşia Montană, marea problemă a celor care vor pune mâna pe cuprul de la Abrud va fi legată de protecţia mediului. Exploatarea de la Roşia Poieni este în momentul de faţă o mare amenințare pentru protecția mediului, din cauza celor trei ia­zuri de decantare dezafectate de aproape 30 de ani.

Specialiștii în domeniul mediului spun că dacă se va reuși, așa cum cere Băsescu, privatizarea și redeschiderea rapidă a minei de cupru de la Roșia Poieni, acela va fi semnalul și pentru demararea exploatării aurului de la Roșia Montană de către cei de la Roșia Montană Gold Corporation.

6 comentarii:

 1. Sa fie cu totii atat de manjiti incat sa nu aibe nimeni nimic de spus?Chiar toata clasa politica sa fie de partea lor-a celor ce ne vor desfiintati?

  RăspundețiȘtergere
 2. Sa dea Dumnezeu sa arda in Iad inca din timpul vietii slugile bilderbergilor.
  Ma doare ficatul de nervi cand constientizez ca deja marea masa este atat de indobitocita incat toate acestea sunt imposibil de oprit.
  Numai un cataclism planetar si Judecata Lui Dumnezeu ne mai poate opri sa intram in cea mai sofisticata si eficienta forma de sclavie cunoscuta vreodata pe aceasta planeta.

  RăspundețiȘtergere
 3. Ne meritam soarta.Nimeni nu face nimic.De ce dracu nu iese nimeni in strada?Dobitoci ce suntem

  RăspundețiȘtergere
 4. Pana ne vom margini doar la a avea pareri pe bloguri-rezultatul va fi acelasi...

  RăspundețiȘtergere
 5. Parerile pe care le citesc aici ma fac sa cred ca mai sunt si altii care incep sa isi puna intrebari si sa se informeze.
  Semnaturile adunate pentru blocarea proiectului Rosia Montana arata ca in Romania inca mai sunt Romani. Daca nu era acest blog nu semnam petitia online si nu incepeam sa ma pregatesc pentru vremurile grele care urmeaza.
  Numai prin informare putem atinge un numar suficient de mare ca sa schimbam ceva deci prietene "rezultatul nu va ramane acelasi".
  Este la fel de adevarat ca daca incepi sa vorbesti cuiva din grupul de cunostinte despre intentiile guvernelor, masoni, efectele campaniilor de vaccinare in masa la nivel de tari, contactul cu entitatile malefice ale celor ce ne conduc, etc etc etc..vei fi ETICHETAT ca nebun sau ciudat.
  Unii sunt interesati sa stie mai mult, altii nici nu se uita pe dovezi (fie ele legi aberante si abuzive, fie interviuri video cu personaje cheie, fie lucrari medicale,etc).

  RăspundețiȘtergere