5 septembrie 2011

Rosia Montana Gold Corporation – o afacere evreiasca …

In spatele firmei canadiene Gabriel Resources, care detine peste 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan, care au investit sute de milioane de dolari in proiectul minier din Apuseni, scrie Mediafax.

Gabriel Resources anunta la sfarsitul anului 2009 ca Paulson & Co. si Electrum Strategic Holdings detin cate 18% din actiuni, urmate de Newmont Mining Corp (SUA), unul dintre cei mai mari producatori de aur din lume, si BSG Capital Markets, parte a Beny Steinmetz Group (BSG), cu 9% din tiluri.
BSG isi poate dubla numarul de actiuni detinute prin exercitarea, pana la sfarsitul acestui an, a unei optiuni care i-ar asigura lui Steinmetz 16% din capitalul Gabriel Resources, diminuand in acelasi timp participatiile Paulson & Co., Electrum si Newmont la 17%, 17% si, respectiv, 14%.


Paulson & Co. este fondul de hedging al cunoscutului miliardar american John Paulson, iar Electrum face parte din grupul de companii controlat de Thomas Kaplan, un investitor important in proiecte aurifere.
Practic, toti actionarii cunoscuti ai Gabriel sunt mari investitori in aur si au facut o buna parte din avere prin astfel de afaceri.
Paulson a devenit miliardar in 2007, cand a facut, personal, 3,5 miliarde de dolari pariind impotriva creditelor ipotecare subprime. El a castigat anul trecut 5 miliarde de dolari mizand pe aur si a stabilit astfel un nou record pentru industria fondurilor de hedging. Mai mult de o treime din activele administrate de Paulson, de 36 miliarde de dolari, sunt conectate la industria aurului.
Paulson si-a inceput cariera la fondul de hedging Odyssey Partners si a devenit mai tarziu director la Bear Stearns, banca americana de investitii care a dat faliment in prima parte a anului 2008. A fondat Paulson & Co. in 1994 si este pe locul 39 in ultimul top Forbes privind miliardarii lumii, cu o avere de 16 miliarde de dolari.

Paulson declara, la finele anului 2009, ca actiunile Gabriel Resources isi vor tripla valoarea dupa ce compania va primi toate avizele necesare exploatarii zacamantului aurifer din Muntii Apuseni. Intre timp, valoarea actiunilor companiei a crescut de peste doua ori, de la 3,5 dolari canadieni la 6,7 dolari canadieni.
Beny Steinmetz controleaza a doua avere din Israel, estimata de Forbes la 6 miliarde de dolari, mai mica doar decat cea a familiei lui Sammy Ofer, decedat in luna iunie.
Steinmetz a facut bani din diamante si aur si a vandut in 2010 grupului brazilian Vale, pentru 2,5 miliarde de dolari, 51% din actiunile companiei sale din Guinea, care se ocupa cu mineritul fierului. Zacamintele preluate de Vale sunt considerate printre cele mai mari rezerve de minereu de fier din lume.
Steinmetz mai are afaceri in imobiliare, inclusiv in Romania, unde este implicat, in Bucuresti, in proiectul rezidential West Park din Militari, prin intermediul firmei Seven Hills. Forbes noteaza ca omul de afaceri nu a avut la fel de mult noroc in imobiliare precum in industria metalelor si pietrelor pretioase, viabilitatea companiilor sale Scorpio si Five Mounts fiind pusa sub semnul intrebarii de auditori.

Americanul Thomas Kaplan, locul 736 in topul Forbes cu o avere de 1,7 miliarde de dolari, este “un istoric cu educatie la Oxford care s-a reprofilat in investitor” si pariaza masiv pe aur. A facut avere din gaze naturale, dupa ce a cumparat licente de exploatare in Texas care au oferit accesul la zacaminte de 68 miliarde metri cubi.
Personajul Kaplan apare in presa ca o surpriza, ca un profesor de istorie cu educatie aleasa care a reusit in lumea dura a afacerilor. Forbes il descrie prin intrebari retorice: “De ce il urmeaza marile fonduri de hedging pe Tom Kaplan in investitii pe aur?”.
Natura interesului Newmont la Rosia montana este evidenta. Compania, infiintata in urma cu mai bine de 90 de ani, este unul dintre cei mai mari producatori de aur din lume, cu afaceri de 9,5 miliarde de dolari in 2010.

Prezenta (sau absenta) miliardarului George Soros in actionariatul Newmont a starnit controverse in Romania privind interesul sau pentru proiectul Rosia Montana. Ca orice speculator si investitor, Soros a fost intotdeauna cu ochii pe aur. Pretul metalului a urcat de peste trei ori din 2007 in urma diverselor crize financiare si economice care au maturat lumea. In vara lui 2010, Soros avea mai putin de 200.000 din actiunile Newmont, cumparate in acelasi an si inregistrate drept “investitie noua”.
Potrivit presei internationale, Soros a vandut in luna mai expunerea pe aur dupa ce declara, in ianuarie 2010, ca metalul pretios reprezinta “balonul speculativ suprem”.
Paulson si-a mentinut insa in trimestrul al doilea al acestui an investitiile in aur, hotarand sa nu urmeze exemplul lui Soros. El declara, la inceputul lunii mai, la o televiziune din SUA, ca pretul aurului se indreapta spre 4.000 de dolari pe uncie. In prezent, aurul se tranzactioneaza in banda 1.800-1.900 de dolari pe uncie.

Gabriel Resources a fost fondata in 1997, compania fiind construita cu ajutorul omului de afaceri de origine romana Frank Timis, care s-a retras in 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri.
Timis este implicat in numeroase afaceri in industria resurselor naturale, iar compania pe care o conduce, African Minerals, exploateaza impreuna cu investitori chinezi unul dintre cele mai mari zacaminte de minereu de fier din Africa. African Minerals a vandut recent catre o companie din China 25% din actiunile proiectului respectiv pentru 1,5 miliarde dolari.
Gabriel Resources mentiona la finele anului 2009 ca a investit in dezvoltarea proiectului Rosia Montana peste 350 milioane de dolari. Compania noteaza, in cel mai recent raport financiar, ca avea la jumatatea acestui an lichiditati de 176,4 milioane de dolari.

Compania canadiana detine 80,23% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, restul capitalului fiind in proprietatea statului roman.
Zacamantul de la Rosia Montana are rezerve de peste 300 de tone de aur si 1.600 tone de argint.

Parintele IUSTIN PARVU DESPRE CHESTIUNEA ROSIA MONTANA

 

 


13 comentarii:

  1. http://www.money.ro/de-la-frankfurt--se-pregateste-guvernul-europei_1082401.html

    RăspundețiȘtergere
  2. um bine stim muntii nostri aur poarta noi cersim din poarta-n poarta .E nevoie sa cerem statului roman sa faca o lege prin care sa nu se mai poata instraina nici o bucata de pamant ,paduri zacamant etc din cei al nostru daca tot se imprumuta ca niste idioti macar sa investeasca in minerit ,in agricultura etc , dar cum spuneam trebuie sa le-o cerem si sa nu acceptam raspunsul lor care va fi ca asta nu-i democratie .Acum am vazut ce inseamna democratia lor bine pt ei si rau pt tarile mici cu conducatorisi chiar intregul stat prosti gestionaria bogatiilor pe care se cred stapani si le vand cui le vine lor bine .Ai nosti au plecat patru milioane si nimeni nu se intreaba cum dracu de i-a primit Europa nu de drag nu va face-ti iluzii pe langa mana de lucru ieftina , au scapat de forta de lucru pt Romania incetul cu incetul vor fi inlocuiti cu europeni din tarile bogate vor veni chipurile ca s-au indragostit de meleagurile noastre si incetul cu incetul ne vom trezi straini in tara noastra fara o palma de pamant al nostru .Trezitiva e timpul sa ne cerem drepturile uniti vom castiga orice avem exemplul Islandei daca ei otara cu o populatie mica au reusit sinoi putem .

    RăspundețiȘtergere
  3. Nimeni nu spune ca Romania se alege doar cu redevente de 4% si cu cianuri. Si la Rosia Montana e doar o mica parte din aurul nostru pe cale sa fie furat. Am putea fi pe primul loc in lume ca nivel de trai dar stapanii nostrii prefera sa ne vada mancand paine in rate.
    Le-as taia gaturile la gunoaiele portocalii fara nicio o remuscare doar sa am ocazia.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma intreb de ce nu exploateaza statul roman asa cum se petrece in unele tari civilizate aceste bogatii? De ce sa le dam gratis la altii cand in maxim 2 ani ar scapa Romania de toate prtentiile FMI-ului cu acest aur, le-am da tot inapoi cu dobanda + un sut in dos si am trece pe scadere maximala a impozitelor si crestere economica??

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu tot ma gandesc asa, ca acestia nu aur cauta, nu acesta este principalul lor obiectiv care ii mana. Ceea ce cauta si ceea ce vor sa-si insuseasca, este CHIVOTUL LEGAMANTULUI.
    Ei uita repede, gandesc ca pot sa se apropie de chivot altfel decat prin credinta, altfel decat prin sangele ispasitor si rascumparator.
    Acestia cred ca sunt SIONISTI, nici macar nu sunt Israeliti adevarati,traditionalisti. Iata ce a declarat un Israelit adevarat, rabinul Moishe A. Friedman.
    ''Numai pe cale spirituala, indeplinind vointa lui Dumnezeu, ne va fi inapoiata Tara Fagaduintei, niciodata insa prin exerciatea fortei, prin masuri militare ori politice, pe care noi, evreii traditionalisti, le respingem categoric. Soarta care ne-a fost harazita noua este diaspora, iar aceasta implica supunere pasnica fata de legile acelei tari in care traim.''
    Despre cei care cauta alta cale decat cea pe care Dumnezeu a hotarat-o, biblia spune:
    ''voi care zidiţi Sionul cu sânge, şi Ierusalimul, cu nelegiuire!''(Mica 3:10).
    Se pare ca Romania are o altfel de inima decat Filistenii care atunci cand se afla chivotul in mijlocul lor, ei cautau repede cum sa scape de el si sa-l inapoieze. Romania in loc ca sa fuga de chivot, ea se apropie si mai mult de el dar nu fara sangele ispasitor al lui IIsus Christos fara de care am murii pe loc. Romania constientizeaza ca DUMNEZEU LOCUIESTE IN MIJLOCUL EI, de aceea poarta ea stigmatele lui Christos.

    RăspundețiȘtergere
  6. .o ,doamne cum si cat ii mai rabzi pe misei??? caci mai au sa ne vanda si sufletele ????????

    RăspundețiȘtergere
  7. :| chivotul e in Romania? ( suna a intrebare tampita dar nu prea pricep ultimele 3 propozitii spuse de lugojnicolae)

    RăspundețiȘtergere
  8. pfff cate comentarii numai aiurea ....mai treziti-va NU basescu si restul gastii lui de fomisti conduce tara ...noi doar ne supunem daca UE vrea aur le dam aur ca nu avem alta solutie..etc etc

    RăspundețiȘtergere
  9. Stimati oameni buni,tot acest blog v-a explicat foarte bine si clar ,de cine si cum este condusa lumea si care sunt tendintele si scopurile.Astia nu sunt decat niste marionete,niste executanti,niste vanzatori de tara si neam...Numai UNITATEA NOASTRA si ajutorul lui DUMNEZEU ne mai poate salva...

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Anonim
    Te rog sa-mi scuzi PRECIZAREA!
    Lucrurile sant atat de TRAGICE ,pe toata fata pamantului si ce scrie omul acesta pe blog mai mult decat adevarat!Mersul lumii spre DISTRUGERE SI PIERZARE VESNICA e atat de TRAGIC ,ca nu poate fi scris pe nicun blog.
    DAR...
    UNITATEA nu face 2 bani fie ei si roni sau dolari!
    NUMAI DUMNEZEU, EL SINGUR SI ATAT!
    Dar ca sa ne bage in seama Dumnezeu trebuie sa ii citim SCRISOAREA =CUVANTUL LUI SCRPTURA -BIBLIA !!Daca noi nu o dechidem ?Cum sa mai supravietuim cu astfel de REALITATI ?NUMAI ACOLO GASIM O SPERANTA SI UN VIITOR !TOTUL E FACUT SANGELE E VARSAT PE CRUCE ,MANTUITORUL A MURIT CRUCIFICAT SI CEE MAI IMPORTANT A SI INVIAT SI ASTEAPTA CA NOI SA II DECHIDEM SCRISOAREA DE DRAGOSTE!
    Virginia Brasov

    RăspundețiȘtergere
  11. Santem un popor slab....fara vointa...uitativa cum nu putem face nimic...

    RăspundețiȘtergere
  12. Aloooooooo!La Rosia Montana se vrea WOLFRAMUL care se gaseste acolo in cea mai pura concentratie si care nu necesita nici un fel de procedeu chimic industrial pentru a fi purificat.WOLFRAMUL in astel de concentratii are valoare inestimabila.Poate miliarde de dolari pe tona.Asta este scopul bataliei de acolo si a prostirii populatiei.Pe langa aur si argin exista asa ceva.Este singurul zacamant din lume cu WOLFRAM in aceasta stare.Fara acest metal industria militara si aerospatiala nu ar exista.Ce naiba! Trebuie sa va spun eu?

    RăspundețiȘtergere
  13. "Suntem un popor slab....fara vointa...uitati-va cum nu putem face nimic..." te-as putea contrazice un pic. Nu e vorba de vointa ci de neingormare corecta asupra acestor demersuri. Poporul roman are o credinta forte si statornica. Nimeni nu ne poate fura acest lucru. E un dar si inca, (explic imediat de ce am zis inca)este bine pastrat. Am zis inca pentru ca informatia corecta si precisa nu mai este deloc transmisa omului. De aceea suntem condusi de cine suntem. Ca suntem usor influentabili. Daca am stii cum sa extragem esentialul din detalii..am ajunge departe.

    RăspundețiȘtergere