23 septembrie 2011

Consiliul Naţional Secuiesc cere autonomia Har-Cov prin Tratatul de la Lisabona

Consiliul Naţional Secuiesc a decis să se folosească de prevederile Tratatului de la Lisabona pentru a obţine automia teritoriului, pe modelul catalan. Demersul are scopul de a strânge un milion de semnături şi de a se adresa Uniunii Europene, care va fi pusă în faţa faptului împlinit pentru că se face apel la una dintre clauzele fondatoare ale Uniunii:  posibilitatea de a participa activ şi în mod direct la procesul decizional european. Petiţia de un milion de voturi nu ar trebui să fie foarte greu de strâns pentru că, printre semnatari,  se pot afla şi cetăţeni europeni, inclusiv cetăţenii din Ungaria.
panou-tinutul-secuiesc 
Primul pas al demersului a fost trimiterea către Guvernul României a unei petiţii prin care se semnalează activarea clauzei din Tratat.
Conform hotărârii adoptate, obiectivul iniţiativei cetăţeneşti ce urmează să fie demarată de Consiliul Naţional Secuiesc este recunoaşterea, printr-un act juridic al Uniunii, a dreptului la autodeterminare a comunităţilor autohtone care păstrează particularităţi naţionale şi tradiţii specifice, precum şi asigurarea unui statut special regiunilor locuite de acestea.
Consiliul Naţional Secuiesc (în maghiară Székely Nemzeti Tanács) doreşte autonomie pe model catalan, în care să poată să îşi impună în mod independent legile şi limba, iar implicarea statului să fie minimă.
Tratatul de la Lisabona, cunoscut în faza de proiect sub numele de "Tratatul de Reformă", este un tratat destinat să înlocuiască tratatul constituţional european. Textul tratatului s-a finalizat în urma unui summit neoficial la Lisabona la 19 octombrie 2007, iar la 13 decembrie 2007 tratatul a fost semnat de către reprezentanţii celor 27 de state membre ale UE, inclusiv România.

5 comentarii:

 1. Da,sunt 210000 de oameni de a caror parere trebuie sa se tina seama,ca ei au fost intrebati-dar de parerea celorlalte 20 000 000 de oameni din tara asta de ce nu se tine cont?Pe ei de ce nu-i intreaba nimeni daca vor asa ceva in inima tarii lor?Ei vor sa constituie stat in stat,iar noi stam si ne uitam cum ne este faramitata tara...,,BRAVOS NATIUNE HALAL AS-TI FIE"

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu se lasa astia, ii mananca. Pai, daca chiar o sa obtina autonomie, atunci statul ar trebui sa le taie curentul, gazele si tot ce se mai poate si vine de la noi. Implicare minima tata, sa le dea Ungaria lor.

  RăspundețiȘtergere
 3. CE II MANANCA PIELEA ...?POATE II TRIMITEM LA DRACU SA-I DUCA LA NEAMU LU ATTILA ....PASTELE MAMI LOR....

  RăspundețiȘtergere
 4. Bine le mai plimba Ceausescu tancurile prin Miercurea Ciuc.Stimati HOTI parlamentari nu aveti nimic de spus?In curand vom avea nevoie de pasaport sa mergem in zona asta.Idioti si TRADATORI de neam si tara va numiti nenorociti de guvernanti.Chiar nu vrea nimeni sa ia nici o masura?
  Fratilor treziti-va,haideti sa facem ceva

  RăspundețiȘtergere
 5. La cum se prezinta azi politica pe mapamond [vezi salvarea Euro] poate avem noroc si se duce dracului Uniunea lor europeana ,si ne recastigam independenta .Europa sa -si vada de oala lor ca da in clocot .Sa nu credeti ca ne -au acceptat asa cum ne-au acceptat ca suntem frumosi nu ,si-au creat o piata de desfacere ,ti-au taiat tie industrie ,agricultura ,si cel mai de seama lucru ai uitat tu Roman sa fi mandru de tine si tara ta ,am ajuns unde au ajuns ca ne-am uitat valorile am uitat sa fim romani .Spun ca vor sa faca Uniune Europeana pai atunci ori s-a schimbat intelesul cuvantului uniune ,si mai nou inseamna sa imparti atunci sa avem pardon dar eu cred ca de data asta poporul asta -si va ridica capul si va zicem NU .

  RăspundețiȘtergere