29 iulie 2011

Sfanta Treime

Un om simplu calatorea pe un drum de tara, in tovarasia unui preot. Vorbind ei de una de alta, omul si-a aratat o nedumerire:

- Cuvioase parinte, nu pot intelege cum de in Sfanta Treime sunt trei Persoane care formeaza Una singura. Cum de Tatal, Fiul si Sfantul Duh sunt trei persoane unite, nedespartite, dar fara a se amesteca una cu cealalta ?

- Fiul meu, ii raspunse cu rabdare preotul, sunt si lucruri mai presus de gandirea noastra pacatoasa. Insa, ceea ce spui nu este atat de greu de priceput. Sa privim, de exemplu, soarele! Sa zicem ca sfera de foc, ce dainuieste acolo de veacuri, este Tatal. Apoi, sa spunem ca lumina care ne vine de la soare este Fiul, Iisus Hristos, Ce a venit sa ne lumineze viata si sa ne scape de pacate. Apoi, caldura, care vine tot de la soare pentru a ne incalzi, sa zicem ca ar fi Sfantul Duh, Care, cu dragostea Sa, ne incalzeste mereu sufletele inghetate de rautate. Vezi tu, fiul meu, soarele cu lumina si cu caldura lui nu sunt unul si acelasi lucru si, cu toate acestea, cele trei raman diferite cand vorbim despre fiecare? La fel si in Sfanta Treime, Tatal, Fiul si Sfantul Duh sunt Unul si Acelasi Dumnezeu, Caruia noi, credinciosii, ne inchinam.

Omul, ca si toate celelalte vietati si lucruri, este creat de Dumnezeu din iubirea sa infinita. Dar omul este doar o creatura si intelepciunea sau puterile sale nici nu pot fi comparate cu cele ale Domnului. Insa, oamenii mandri pacatuiesc indraznind sa creada ca nimic nu este mai presus de ei si ca toate, mai devreme sau mai tarziu, le sunt accesibile. Omul credincios stie, insa, ca nu mintea si nici puterea, ci doar iubirea le poate cuprinde pe toate.

"Nadejdea mea este Tatal,
Scaparea mea este Fiul,
Acoperamantul meu este Duhul Sfant.
Treime Sfanta, marire Tie!”"

7 comentarii:

 1. Un articol foarte folositor pentru cei care nu inteleg termenul de Sfanta Treime! Foarte inspirat din partea ta sa publici un astfel de articol!

  RăspundețiȘtergere
 2. in biblie nu apare niciodata sintagma 'Sfanta Treime' Niciodata! http://adevarulascuns.blogspot.com/

  RăspundețiȘtergere
 3. nu inteleg de ce este dat soarele si lumina ca exemplu.. vreti sa se inchine prostii la soare din nou? vedeti sa nu inteleaga gresit..soarele este doar un astru simplu

  RăspundețiȘtergere
 4. ar putea da cineva vreo definitie concreta cuvantului "iubire" ? e ciudat ca multi...mia bine zis toti oamenii o cauta si nu multi sunt cei ce o gasesc cu adevarat:-?

  RăspundețiȘtergere
 5. Pacat de cei care nu cred ca exista sf treime,sper ca duhul sfant sa le deschida ochii tuturor celor care nu cred in Sf Treime.

  RăspundețiȘtergere
 6. Niciodata nu o sa fi capabil sa vezi ceva ce nu vrei sa vezi, chiar daca acel ceva este in fata ta. Ia spre exemplu stiinta, inainte cu 1000 de ani oamenii puteau zbura? Nu! Dar si-au dorit sa poata zbura. Asa si noi credinciosii, vrem sa ajungem in Rai, dar trebuie sa muncim din greu, mult timp. Doar ca aceasta munca este spirituala. Nici Toma nu a crezut si Iisus i-a aratat!!

  RăspundețiȘtergere
 7. În ce situaţie îi pune doctrina Trinităţii pe cei ce o susţin?
  Ea îi pune într-o situaţie foarte periculoasă. Există dovezi incontestabile că dogma Trinităţii nu se află în Biblie şi nu este în armonie cu ceea ce învaţă Biblia (vezi paginile precedente). Această dogmă îl prezintă complet greşit pe Dumnezeul adevărat. De fapt, Isus Cristos a spus: „Vine ceasul, şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr, că şi Tatăl astfel de închinători Îşi doreşte. Dumnezeu este Duh şi cei ce i se închină trebuie să I se închine în duh şi în adevăr“ (Ioan 4:23, 24, BO). Aşadar, Isus arată clar că oamenii care nu se închină „în adevăr“, adică potrivit adevărului prezentat în Cuvântul lui Dumnezeu, nu sunt ‘adevăraţi închinători’. Isus le-a spus conducătorilor religioşi iudei din primul secol: „Aţi desfiinţat astfel porunca lui Dumnezeu, din cauza tradiţiei voastre. Făţarnicilor, bine a prorocit Isaia despre voi, când a zis: «Poporul acesta Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine. Degeaba Mă cinstesc ei, învăţând ca învăţături nişte porunci ale oamenilor»“ (Mat. 15:6–9, BC). Aceste cuvinte li se aplică în egală măsură celor din creştinătatea de azi, care susţin tradiţii omeneşti în locul adevărurilor clare ale Bibliei.
  Adeseori, susţinătorii doctrinei Trinităţii recunosc că aceasta este o „taină“. Cu siguranţă, Isus nu avea în minte un asemenea Dumnezeu trinitar atunci când a zis: „Noi ne închinăm la ce cunoaştem“ (Ioan 4:22). Îl cunoaşteţi într-adevăr pe Dumnezeul căruia vă închinaţi?
  Se ridică deci unele întrebări serioase pentru fiecare: Iubesc eu sincer adevărul? Doresc într-adevăr să mă bucur de relaţii aprobate cu Dumnezeu? Nu toţi oamenii iubesc sincer adevărul. Mulţi pun mai presus aprobarea din partea rudelor şi a prietenilor decât adevărul şi pe Dumnezeu (2 Tes. 2:9–12; Ioan 5:39–44). Dar, aşa cum a spus Isus într-o rugăciune fierbinte adresată Tatălui său ceresc: „Aceasta înseamnă viaţa veşnică: să asimileze cunoştinţă despre tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi despre cel pe care l-ai trimis tu, Isus Cristos“ (Ioan 17:3). Iar în Psalmul 144:15 se spune pe drept cuvânt: „Fericit este poporul al cărui Dumnezeu este Iehova!“

  RăspundețiȘtergere