4 iulie 2011

Harnicul si lenesul

Harnicul si lenesul

Intr-o dimineata, un baiat s-a dus la bunicul sau si l-a intrebat:

- Bunicule, mereu spui ca trebuie sa fugim de pacate, dar cum sa ma feresc eu de ispite ?

- E, nepoate, ia spune-mi tu mie, daca un om ar vrea sa vaneze o pasare si ar vedea chiar deasupra sa una zburand, iar ceva mai incolo, o alta stand pe creanga unui pom, in care din ele crezi ca ar trage cu pusca ?

- Bineinteles, bunicule ca vanatorul si-ar indrepta arma spre pasarea ce sta pe creanga. Sunt mai multe sanse sa o nimereasca pe cea care sta, decat pe cea care trece ca sageata prin aer.

- Pai, vezi, baiatul meu ...! Tot asa sunt si oamenii, asemenea pasarilor. Cand esti muncitor si harnic, cand esti mereu preocupat sa faci cat mai mult si mai bine, atunci diavolul nu poate sa te atinga cu ispitele sale. Dar pe omul lenes si delasator, diavolul cu usurinta il ispiteste, iar el cade imediat in pacat.

Omul nu a fost facut de Dumnezeu ca sa stea si sa piarda timpul, la voia intamplarii, ci sa caute mereu sa munceasca cu spor si cu tragere de inima, fiindca doar asa va afla liniste si bucurie in viata.

"Mainile la munca, mintea si inima la Dumnezeu!" 


 

3 comentarii:

 1. Sa nu uitam ca diavolul a fost cel care a ispitit omul sa guste din fructul nemurii, cunoasterii totale...ori nu asta e rational omului?
  Dar *zeul* de atunci a pedepsit omul...si atunci cine ne-a vrut binele: diavolul sau zeul de atunci?

  RăspundețiȘtergere
 2. Omul muncitor este langa Dumnezeu..reiese din ce scrie mai sus..dar daca omul este mulcitor..si intre timp devine avar?..nu este acelasi lucru ca si cand nu ar munci?

  RăspundețiȘtergere
 3. Daca muncesti pentru a fi fricit, atunci de ce te mai omori muncind?

  RăspundețiȘtergere