28 iunie 2011

Magazinul de vise (smoke shop)

http://www.obiectivbr.ro/imagini/0img_articole/20100211/11vise.jpg 

Teribilism. Moda. Curiozitate. Stres. Plăcere. Persuasiune. I se spune Magazinul de vise, însă în el nu se vând decât iluzii... care mai devreme sau mai târziu îţi transformă viaţa într-un coşmar.
Forţa, curajul şi cerbicia de a se opune nedreptăţii şi de a înfrunta lumea făceau parte din sufletul unui tânăr. Visele păreau împlinite de cum se gândeau la ele... erau idealuri aşa cum orice tânăr are. Însă azi visele au devenit prafuri, fumuri şi ierburi. Azi ele se cumpară şi nu mai sunt nicidecum idealuri.
Magazinele de vise le găseşti fără efort, la distanţă de un click, pe internet sau pe strada când ai ieşit la o plimbare cu prietenii. Culorile ţipătoare, desenele distorsionate, panourile sau sfatul amicilor te aduc uşor în faţa tejghelei. Conştiinţa care tocmai dorea să îţi amintească de pericolul drogurilor este asigurată cu uşurinţa de aparenta inofensivitate, legalitatea şi popularitatea pe care o au aceste pliculeţe cu prafuri în rândul tinerilor. Dacă mai exista în mintea ta o izbucnire de împotrivire ce nu a fost încă anihilată, vânzătorul sau chiar prietenii tăi intervin cu argumente solide. Ideea ca nu sunt droguri te linişteşte, altfel de ce ar mai fi fost legale?!
Totuşi legalizarea unui act imoral are puterea de a convinge oamenii să-l accepte ca pe ceva moral. Nu produc dependenta deci te poţi lăsa oricând de ele. Ceea ce tu nu ştii e ca tocmai gândul că te poţi lăsa oricând te va înrobi în jocul acesta. Masca ierburilor naturiste, a ceaiurilor calmante şi a beţişoarelor parfumate sunt pentru cei ce încă nu au descoperit „adevarata distracţie” şi se simt oarecum stingheriţi când intră într-un magazin de vise. Astfel, aflând ca nu e chiar cum se zvoneşte, pot începe de la nivelul de jos ajungând mai apoi să vorbească cu florile, să atingă fericirea maximă sau chiar să intre în propriul paradis... şi totul pe banii părinţilor. Întrebarea iese la iveală chiar dacă agitaţia febrilă după vise pare să o înăbuşe...De ce ai cumpara praf şi fum pentru a simţi o fericire care îţi distruge creierul şi sufletul legal şi în toată siguranţa?!

Poate ca teribilismul e singurul pentru care te sacrifici atunci când tragi pe nas cu străşnicie praful sau când fumul îţi pătrunde în piept, în toată fiinţa ta... supunându-te cu un tremur de plăcere.
Ideea de a face ceva ieşit din comun ca mai apoi să ai cu ce te lăuda merită orice încercare. Nu conteaza dacă vei primi reacţii negative, ele te satisfac; te simţi cineva oricum. Daca teribilismul nu e motivul atunci distracţia viselor ce a devenit o modă te duce pe val cu siguranţă; sau poate curiozitatea de a încerca senzaţii noi provenită din plictiseala de viaţă, naşte dorinţa unei stări euforice nemaiîntâlnite. Cultul plăcerii se dezvolta sorbând toată viaţa ce curge prin venele tale, mai apoi vlăguindu-te.

Persuasiunea prietenilor de a lua pliculeţe cu vise devine o punte catre amăgire. Te hăituiesc, convingerea lor te acaparează... tu cu ochii
larg închişi alergi în mâinile lor.
O alta cauză poate fi aşa zisul stres, problemele de zi cu zi. Aspiraţia de a fi într-o altă lume, de a te simţi fericit te copleşeşte. Vrei o scăpare, o ieşire din tot noianul grijilor sau al greşelilor... şi te pierzi printre himere, iluzii şi lumi deformate ca mai apoi să te trezeşti mai nefericit.

Colţurile gurii mai strâmbate, cu ochii în gol şi inima zvâcnind în timpane...căutând fericirea în fum şi praf. E adevărat, te-ai distrat, dar oare era râsul tău?
Era rânjetul care îţi schimonosea faţa şi râsul care îţi muşca din suflet lăsând în urmă răni de nebunie.
Acum în pieptul gol de suflet se mai aude ecoul unei strigăt. Un urlet sfâşie bezna şi se stinge în lacrimi. .... Începe să bată, dar nu sunt bătăile inimii tale, ci sunt bătăile Celui care stă la uşa ei...

Îi vei deschide?

5 comentarii:

 1. nici un "visator"nu cred ca va citi articolul.Din pacate.Au alte preocupari dumnealor, una din ele fiind autodistrugerea.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ceva de genu asta e si cu Iarba ilegala numai ca nu produce dureri fizice, insa cateodata te simti deprimat psihic cu toate ca nu ai cum sa faci comparatie intre magazinele de vise si iarba ilegala.Nu am nimic impotriva ei cu toate ca parerea mea ar fi mult mai bine sa fie legalizata in Romania decat sa fumeze lumea toate prostiile stropite cu insecticide etc.Am fost fumator de iarba 10 ani de zile, dupa care am avut o decadere sentimentala foarte mare si de atunci cand am mai incercat sa fumez ma deprimam tot timpul si aveam atacuri de panika foarte mari.Nu am nimic impotriva cu cei ce fumeaza iarba (buna) atata timp cat nu e stropita etc.Cat despre legale pacat de cei ce le incearca.Sanatate multa si o minte cat mai dezvoltata va doresc...

  RăspundețiȘtergere
 3. sincer....daca cineva cauta distractie...o poate face in mii si mii de feluri cum ar fi sa te joci cu un animal sau sa faci sport sau sa iesi cu prietenii... acum totul depinde de fiecare.
  cu toate ca in lumea prezenta coruptia este la ordinea zilei...la ce sa ne mai asteptam? sa ii multumim Domnnului ca mai sunt cateva persoane normale .

  RăspundețiȘtergere
 4. ierburi naturiste, a ceaiuri calmante şi a beţişoare parfumate.... sper ca nu ai nimic impotriva acestora.... aia ar mai lipsi , sa nu mai avem voie sa bem un ceai sau sa aprindem un betisor parfumat...

  RăspundețiȘtergere
 5. Eu sunt contra amandurora.Nici iarba legala nu e inofensiva cum zic unii(in special consumatorii).Zic asta fiindca stiu cazuri care au consumat si inca o mai fac.Ei bine, din cauza ierbii s'au lasat de facultate, si multe alte nenorociri au avut pe cap.Desigur, iarba nu produce dependenta!Nici tutunul nu o face, NU?!ipocriti...

  RăspundețiȘtergere