15 iunie 2011

Criza alimentara

Mâncarea noastră e din ce în ce mai scumpă! Fie că mergem în piaţă şi cumpărăm un kilogram de cartofi, fie că luăm carne din supermarket, pentru toate plătim acum mai mult decât în urmă cu câteva luni. Iar producătorii nu vin cu veşti bune. Preţurile vor creşte din nou în următoarele luni.
Si in articolul postat cu ceva timp in urma,pe blog, (Al treilea război mondial va fi unul al alimentelor și va începe anul acesta!_) Gerald Celente, un specialist american în prognosticarea trendurilor economice și sociale, crede că revoltele începute în mai multe țări de pe mapamond reprezintă începutul celui de-al treilea război mondial,care va fi unul alimentar.

Dupa cum vedeti a aparut si o noua bacterie (E-coli) care ii obliga pe producatorii de castraveti (mai nou si cartofi si rosii) sa-si arunce productia din cauza bacteriei.Am spus-o si inca imi mentin parerea,cred ca bacteria este creata special de "anumite persoane",in acest caz pentru crearea crizei alimentare.
Cum a fost creata si gripa porcina si aviara pentru a face foarte multi bani cu ajutorul statelor care cumparau de la ei dozele de vaccin

Daca stam si ne gandim,de unde apar in ultima vreme atatia virusi si bacterii??doar nu apar din senin,tot de cineva sunt create.
Din acestea ne putem da seama ca intradevar se pregateste o noua criza.Criza alimentara.

Criza alimentara in Romania se simte din ce in ce mai mult.
Statisticile arată că românii îşi cheltuiesc cea mai mare parte a veniturilor pe mâncare. Ceea ce este normal, având în vedere faptul că preţurile alimentelor cresc de la o lună la alta, dar salariile rămân mici.

Conform ultimului comunicat dat de Institutul Naţional de Statistică, preţurile mărfurilor alimentare au crescut în luna trecută, faţă mai 2010, cu aproape 12%, iar comparativ cu ultima lună a anului trecut, majorarea a fost de aproape 6%.
Campionii scumpirilor rămân cartofii, preţul lor crescând cu 35% din decembrie 2010. Dar şi alte legume şi fructe s-au scumpit cu aproape 30% din decembrie 2010 până acum, iar specialiştii spun că de vină sunt trufandalele primăvăratice, speculate de precupeţi.

Şi alimentele din supermarket au ţinut pasul majorărilor de preţ. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii sunt tot mai îngrijoraţi. Ei susţin că, în magazine, unele alimente de bază costă aproape dublu în ultimul an. De exemplu, un litru de lapte este cu circa 72% mai scump decât în vara anului trecut, iar preţul zahărului a crescut cu 65%.

În aceste condiţii, reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că ţara noastră se apropie de o criză alimentară. “Majorarea preţurilor, în condiţiile în care consumul a scăzut, începe să fie un mic semnal că ne îndreptăm cu paşi mici, dar siguri spre ceea ce previzionează o criză alimentară”, a declarat Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Cartofii s-au scumpit cel mai mult în ultimele luni

Cartofii sunt mai scumpi acum decât în toiul iernii. Aceştia costă peste 2 lei în iunie, faţă de 1,75 de lei cât costau în decembrie 2010. Un fermier primeşte pe un kilogram de cartofi sub un leu. “Producătorii iau în continuare 0,8-0,9 lei pe kilogram. Nu pot să-mi explic diferenţa de preţ atât de mare la raft”, ne-a spus Adrian Rădulescu (foto), secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Preţurile alimentelor se vor majora cu 3-5 procente şi în următoarea perioadă, potrivit producătorilor agricoli. Aceştia susţin că scumpirile vor avea loc din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. De altfel, până la sfârşitul acestui an, specialiştii estimează că alimentele vor costa cu 10-20% mai mult.

Şi carburanţii ne-au uscat la buzunare

De departe, cele mai mari scumpiri din ultimul an au fost înregistrate la carburanţi. Majorările repetate la combustibil au culminat în luna martie anul acesta, când staţiile care comercializau carburanţi vindeau un litru de benzină chiar şi cu 6 lei, iar petroliştii previzionau că preţul va atinge nivelul de 8 lei pe litru.
Un litru de benzină = 6,02 lei Un litru de motorină = 5,70 lei
Numai în primele trei luni ale acestui an, carburanţii au înregistrat scumpiri de 20%, iar prin comparaţie cu anii trecuţi, benzina a ajuns să fie majorată cu 70%.
Si asa dragi cititori,ne-am chinuit atata timp cu criza financiara care sigur va mai tine inca mult timp,probabil asa ne vom chinui si cu cea alimentara.Sigur nu va mai trece mult timp pana sa fie declarat oficial ca suntem si in criza alimentara.
 

Un comentariu:

  1. In ceea ce priveste noul virus sunt perfect deacord...nu iti ptrebuie sa ai 2 facultati ca sa poti intelege asta....simplu pentru provocarea crizei alimentare.

    RăspundețiȘtergere