4 iunie 2011

Ce se afla in puiul de la McDonald’s?

http://www.can-can.ro/wp-content/uploads/2009/02/mcdonalds.jpg 
Ati pune dimetilpolisiloxan, un agent antispumant facut din siliciu, in mancarurile d-stra de pui? Dar butylhydroquinone tertiar (TBHQ), un conservant chimic  atat de fatal ca doar cinci grame te pot ucide?
Acestea sunt doar doua din ingredientele  dintr-un pui McNugget de la McDonald’s. Doar 50% dintr-un pui McNugget este cu adevarat pui. Cealalta jumatate include derivati de porumb, zahar, agenti de dospire si ingrediente complet sintetice.

Nu exista nici o indoiala ca alimentele procesate cum ar fi cea de la McDonald’s nu face parte dintr-o dieta sanatoasa, iar eu sunt recunoscator ca niciodata nu am mancat pui McNugget. Insa multi americani nu pot spune acelasi lucru.
Acest sentiment a fost sustinut de catre judecatorul federal Robert Sweet intr-un proces impotriva lantului de restaurante in 2003: „Puii McNuggets in loc sa fie pur si simplu pui prajit intr-o tigaie, sunt o creatie McFrankenstein din diferite elemente care nu sunt utilizate de bucatarul de acasa.

Time Magazine (click pe nume pentru a vedea articolul) a raportat ca judecatorul Sweet „ a pus intrebarea daca clientii au inteles riscurile consumului regulat de pui McDonald’s”
Sapte ani mai tarziu eu inca ma mai intreb daca clientii McDonald’s inteleg cu adevarat riscul consumului in mod regulat a mancarurilor de tip fast food.
Daca ati ratat documentarul lui Morgan Spurlock „Super-Size Me”, va recomand sa urmariti aceasta ilustratie din viata reala despre cat de periculos poate fi un regim alimentar excesiv de fast food.  Si excesiv este probabil mult mai putin decat va imaginati: Mancand fast food doar de doua ori pe saptamana iti dubleaza riscurile de a dezvolta rezistenta la insulina, in comparatie cu a  manca doar o data pe saptamana. (Rezistenta la insulina, unul din factorii primari de conducere din spatele celor mai multe boli din Vest, de la diabet la cancer, la boli de inima).

Adevarul este ca, mancarurile McDonald’s contin ingrediente nealimentare care pot afecta grav sanatatea d-stra. Acest lucru nu ar trebui sa fie o mare surpriza. Pana la urma, cat de sanatos poate fi ceva care nu prezinta semne de descompunere dupa ce a fost lasat pe raft mai mult de un deceniu?
Potrivit McDonald’s, nuggetii lor de pui sunt facuti din „carne alba, inveliti intr-un aluat tempura crocant. Dar, asa cum Autoritatea Organic a subliniat intr-un articol recent, acest pui este departe de ceea ce ati putea astepta.
Deci, ce sunt dimetilpolisiloxan si butylhydroquinone tertiar?
  • Dimetilpolisiloxan este un tip de silicon cu proprietati antispumante folosit in produse cosmetice si intr-o varietate de alte bunuri cum ar fi Silly Putty (jucarii din plastic, cauciuc)
  • Butylhydroquinone tertiar (TBHQ) este un produs pe baza de petrol cu propriertati antioxidante (poate produce in cantitati mari tumori la stomac si modificari ale ADN-ului)
TBHQ, de obicei afisat ca un “antioxidant”, este o substanta chimica sintetica cu proprietati antioxidante – nu un antioxidant natural.
TBHQ previne oxidarea grasimilor si uleiurilor, prelungind durata de depozitare a produselor alimentare procesate. Frecvent utilizat in produsele alimentare de toate tipurile, este de asemenea gasit in lacuri, lacuiri, produse pesticide, produse cosmetice, si in parfumuri pentru a reduce rata de evaporare si imbunatati stabilitatea.
La a 19-a si 21-a intalnire a lor, asociatiile de experti pentru aditivi alimentari FAO/WHO, au stabilit ca TBHQ este sigur pentru consumul uman la nivel de 0 – 0.5 mg/kg de greutate corporala. Cu toate acestea, comisia Codex a resetat mai tarziu limitele intre 100 si 400 mg/kg, in functie de alimentul in care se afla. Aceasta este ceva discrepanta in asa zisele limite „sigure”! (Guma de mestecat contine cel mai inalt nivel de TBHQ). Deci, este nivelul zero sau 400mg/kg sigur? Cine stie?
Potrivit Dictionarului de aditivi alimentari a unui Consumator, un gram de TBHQ poate provoca:
  • Ameteala
  • Stari de voma
  • Tiuit in urechi (tinitus)
  • Delir
  • Senzatie de sufocare
  • Lesin
Potrivit studiilor pe animale, pericolele pentru sanatate asociate cu TBHQ includ:
  • Efecte hepatice la doze foarte mici
  • Rezultate pozitive de mutatie de la teste in vitro pe celule de mamifere.
  • Modificari biochimice la doze foarte mici
  • Efecte asupra functiei de reproducere la doze mari
Vestea buna e ca nu este suspectata a fi o toxina persistenta ceea ce inseamna ca, corpul tau este probabil in masura sa o elimine, astfel incat sa nu se bioacumuleze.
Daca cititi lista de ingrediente din chifle, mumificarea aceasta misterioasa ar deveni mai putin misterioasa.
  • Sulfat de calciu (ipsos din Paris)
  • Carbonat de calciu (antiacide)
  • Sulfat de amoniu (nociv daca este inghitit)
  • Clorura de amoniu (provoaca iritatii la nivelul tractului gastro-intestinal, simptomele includ: greata, varsaturi si diaree)
  • Propionat de calciu (conservant)
  • Propionat de sodiu (inhibitor de mucegai)
Ca aceste alimente nu se descompun este un semn clar ca acestea nu sunt alimente reale, si nu ar trebui sa faca parte din dieta ta. (Amintiti-va intotdeauna ca produsele alimentare firesti, nutritive de promovare a sanatatii sunt alimentele „vii” si semnul distinctiv a alimentelor vii este ca acestea se vor descompune).
Punctul esential este, daca doriti sa ramaneti sanatosi si sa va pastrati copii sanatosi cel mai bine este sa evitati si mancarurile de tip fast food si alte alimente procesate, si investiti timp in gatit de la zero.
 http://www.seriouseats.com/images/20081218ebi_mcdonalds.jpg
In mod ideal ati dori sa consumati alimente cat mai intregi, crude, organice sau/si cultivate local. De aceea multor oameni le place stoarcerea legumelor. Consumi alimente in stare naturala!
Cele mai multe legume au de asemenea niveluri foarte sarace in carbohidrati care perturba minim metabolismul insulinei – o alta trasatura importanta a unei diete sanatoase.
Cred de asemenea ca o sanatate optima depinde in mare masura de consumul de alimente corecte pentru tipul tau nutritional. Pentru a afla tipul tau nutritional, citeste my Nutritional Typing test

Si daca aveti copii, amintiti-va ca mancarea gatita in casa poate avea beneficii ambitioase, chiar si pentru viitorii d-stra nepoti. Este bine cunoscut acum ca schimbarile de dieta pot determina modificari epigenetice ADN-ului care pot fi transmise generatiilor viitoare.
Deci, luand decizii intelepte cu privire la alimente poate literalmente „calca in picioare” predispozitiile genetice spre boli.

10 comentarii:

  1. SHIT!De fiecare data cand mananc Mcdonald's ma balonez ca naibii si cateva ore mai tarziu am diaree de nu se poate (scuze pt detalii)nu mananc foarte des dar,se intampla sa mai ajung pe la mc la 2-3 dimineata cand ma intorc dintr-un bar,club ceva.nu mai vreau sa calc pe acolo

    RăspundeţiȘtergere
  2. 90% din produsele chimice sunt derivate din petrol; daca mincam de la mc. se poate spune ca "ne facem plinul".Trebuie sa scrie si cifra octanica pe produs sa vedem cam ce viteza am putea prinde..spre lumea de dincolo:).

    RăspundeţiȘtergere
  3. e numai mancare de cacat la mec

    RăspundeţiȘtergere
  4. Problema e ca ingredinte din astea incepem sa gasim in cam toate alimentele. Pune ceva si despre organismele modificate genetic, care din pacate ne-au invadat si sunt la fel de nocive.

    RăspundeţiȘtergere
  5. da au mare dreptate cei ce au postat mai sus!!!!la o ora dupa ce ai mincat ceva de la acesti spurcati care otravesc oamenii apar simtome;balonare stare de rau si in final diarie!!!!o alternativa este shaorma vezi la dristor sint plasati vizavi de mc donald;s si la kebab e plin la ei e gol!!asta ar fi sfatul meu daca vi se face foame!!o shaorma si nu mc donalds,kfc,spring time!!!!!!!!!!!!!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Sunteti incredibilie pe bune!Aici e antireclama pe fata! Voi aberati acum! Nu am avut niciodata absolut nici o problema!

    RăspundeţiȘtergere
  7. lucrezi la MC de spui ca sunt bune sau ai doar creierul spalat ? asta e adevarul, suntem otraviti zilnic cu mancare plina de E-uri. trebuie sa protestam intr-un mod inedit. FUCK BASE, BOC & Co.

    RăspundeţiȘtergere
  8. anti reclama la ce si cu ce scop ?anti reclama e cand promovezi un produs sau o companie prin defaimarea altui produs,companii.cei ce mananca foarte des la mc si alte fast food-uri de genul asta incep sa se obisnuieasca atat de tare incat nici nu mai sesizeaza simptomele.in schimb o persoana care e obisnuita cu o alimentatie cat de cat sanatoasa si naturala simte imediat diferenta si organismul reactioneaza ca atare.eu am scris primul comment si te asigur Dinnobolique,nu am absolut nici un interes in a strica imaginea mcdonald-ului,descriu simptomele pe care le am eu de fiecare data cand mananc mc.si sunt sigur ca exista o multime de oamenii care patesc la fel.nu te impiedica nimeni sa mananci la mcdonald's,fii fericita si pofta buna

    RăspundeţiȘtergere
  9. Am 28 de ani si sunt sportiv.mai precis bodybuilding.dupa cum stiti foarte bine culturistii experimentati sunt adevarati dieteticieni.in 4 ani de zile de cand practic acest sport am invatat foarte multe lucruri despre diete,alimentatie sanatoasa etc...am ajuns la concluzia ca a manca sanatos e mult mai ieftin decat a manca toate porcariile ce ne sunt bagate pe gat involunar prin publicitati si alte cai.spre exemplu:dupa un antrenament de o ora jumate mananc 200-300 gr piept de pui preparat la tigaie sau gratar electric.fara ulei,fara vegeta,delikat,fara sare.in loc de sare folosesc lamaie.ca garnitura ori mananc salata verde cu un strop de otet balsamic si cateva picaturi de ulei de masline,ori orez.asta e una din preparatele de baza cu un aport foarte bun de proteine,fara grasimi fara coloranti,conservanti si aditivi.multi or sa spuna ca e imposibil sa mananci asta zilnic.carnea alba in general este foarte bine asimilata de organism,fara balonari,fara dureri de stomac sau alte simptome.tot ce am descris aici costa in jur de 1-2 euro.nu stiu pretul in lei ca nu locuiesc in Romania.un meniu la mc costa 3-4 euro in romania? si in 30 de min dupa ce ai mancat ti-e foame iar.fructele si legumele sunt mai ieftine decat biscuitii ce ingrasa,sunt plini de gluten si zahar.din fructe organismul isi ia tot zaharul de care e nevoie,vitamine,fibre etc...pana sa plec din Romania mancam toate porcariile posibile si imposibile.in Romania sunt foarte putine campanii prin care sa se aduca la cunostiinta importanta unei alimentatii sanatoase,de aceea sunt foarte multi tineri cu burti precum niste pensionari.bere,mici,carnati,semninte,cartofi,paine,ciorbe.asta e meniul de baza al romaniilor,dar daca analizati un pic sa vedeti cat de nocive sunt toate produsele si preparatele descrise va ia durerea de cap.cu un pic de atentie la ce mancati,nu numai ca faceti economii importante dar,va imbunatatiti sanatatea.nu critic pe nimeni si nu am scris acest comment ca sa par important.e o constatare facuta de mine dupa ce am plecat din Romania.ori ce lucru bun cere un sacrificiu

    RăspundeţiȘtergere
  10. fEtita mea,in varsta de 5 anisori, de 7 zile incoace are diaree si vomita ,cu precadere noaptea.
    , dupa un mc puisor.sper sa o stabilizez,dar imi pare rau ca nu mi-am luat masuri sa-i dai in judecata,mama lor de nenorociti!logic,nu mai servim mc never!

    RăspundeţiȘtergere