14 iunie 2011

BISERICA FACE PACTUL CU INTERNETUL. Drumul banilor din pomelnice online: 1 euro acatistul de o zi, 24 de euro abonamentul la pomenire pe o lună

"Salut, te informăm că am primit pomelnicul". Aşa sună mesajul pe care administratorii portalului crestinortodox.ro ţi-l trimit după ce a fost confirmată plata online a serviciului bisericesc. Un euro te scuteşte de un drum la biserică.


Mănăstirea la care doreşti să fii pomenit va primi solicitarea ta într-un e-mail, iar părintele stareţ de acolo va scoate la imprimantă mesajul şi îl va citi în biserică, ne asigură preoţii de la trei dintre cele patru lăcaşe de cult care apar pe site. Patriarhia nu este de acord cu iniţiativa întreprinzătorilor care "speculează comoditatea". Donaţiile credincioşilor ar trebui să fie benevole, iar serviciul religios nu ar trebui condiţionat de achitarea unei sume prestabilite, spun reprezentanţii Patriarhiei.Vă prezint povestea din spatele pomelnicelor şi a rugăciunilor online, unde mesaje precum "Sunt Maria şi am 10 ani. Mă rog lui Dumnezeu şi Fecioarei Maria să nu îmi mai fie frică de vampiri şi diferiţi monştri" pot ajunge, cu uşurinţă, în biserică.Cum explică reprezentanţii mănăstirilor "pactul cu internetul"

Soluţia modernă poate fi de ajutor pentru mănăstirile de la ţară, unde pomelnicele prin poştă ajung mai rar, dar şi pentru "românii de pretutindeni" care doresc "să-şi întărească credinţa strămoşească", după cum explică administratorii portalului CreştinOrtodox.


Protosinghelul Antim de la Mănăstirea Dumbrăveni, din judeţul Constanţa, ne-a spus că a fost de acord să apară pe site, la solicitarea administratorilor. Aderarea la mediul online a fost o soluţie de compromis. "Prin poştă veneau foarte puţine pomelnice deoarece mănăstirea noastră nu este la fel de cunoscută ca altele", a povestit protosinghelul pentru ziarul ganul. Potrivit clericului, pomelnicele ajung la mănăstirea constănţeană, iar o parte din banii achitaţi online rămân comision administratorului site-ului. Potrivit informaţiilor disponibile, acesta este societatea Active Soft S.R.L. cu sediul în sectorul 2, Bucureşti, aflată în subordinea societăţii Broadhurst Investments Limited din Cipru.


Unele dintre bisericile care apar pe site au fost recomandate de credincioşii de pe forumul CreştinOrtodox. În urma impresiilor lăsate de ei, administratorii paginii web au hotărât să contacteze Schitul Stejarul şi să le propună celor de acolo deschiderea unei secţiuni proprii pe site. Maica stareţă Ambrozia a trimis fotografii şi un scurt istoric, iar biserica a fost adăugată printre cele patru mănăstiri la care poţi trimite, de pe site, pomelnice. "Toţi banii ajung în contul nostru", ne-a asigurat măicuţa în legătură cu taxele impuse. Fără ele, pomelnicul nu trece la "pasul următor" şi nu este trimis către biserica pe care ai ales-o.


Ieromonahul Nectarie de la Mănăstirea Crasna, tot din judeţul Constanţa, călătoreşte des în Franţa, unde a învăţat să se adapteze mentalităţilor occidentale. Are de-a face cu tineri şi ştie că internetul reprezintă o rutină zilnică pentru mulţi dintre ei. De aceea, alăturarea bisericii pe care o reprezintă în comunitatea CreştinOrtodox a venit ca o decizie firească. "Pomelnicele ajung pe mail. Sunt scoase la imprimantă şi aduse în biserică pentru a fi citite", ne povestesc reprezentanţii Mănăstirii Crasna, din judeţul Constanţa.

Cu toate că, "administratorul site-ului nu garantează implicit sau expres pentru furnizarea serviciilor", reprezentanţii bisericilor menţionate ne asigură că solicitările online ajung exact acolo unde le este destinaţia. Maica stareţă de la Schitul Stejarul spune că se descurcă mai greu cu internetul. În comuna Saraiu, unde se află lăcaşul de cult nu există internet, iar mesajele ajung la ea pe un stick care nu funcţionează mereu. "Primesc pe mail exact ce trimite omul şi îi trimit confirmare", spune ea. Totuşi, ea ar prefera ca pomelnicele să fie trimise prin poştă deoarece "scrisorile nu s-au pierdut niciodată".


24 de euro pentru o lună de ajutor divin

CreştinOrtodox oferă ajutor sfânt pentru toate categoriile de public, asigurând chiar pomenirea şi iertarea păcatelor pentru cei de pe lumea cealaltă. Direct din fotoliu, în ultima noapte dinaintea examenului, un student poate trimite de pe iPhone un "pomelnic pentru reuşita la examene şi alte momente importante din viaţă". În funcţie de solicitare, credincioşilor le sunt calculate pe loc contravaloarea serviciilor promise : 1 euro pentru un acatist citit o zi în biserică, 1,84 euro pentru două zile sau 2,80 euro pentru trei zile.

Pentru un pomelnic cu o valabilitate de o săptămână, de pe cardul unui solicitant vor fi extraşi automat 6,16 euro, iar pentru o lună de ajutor divin, cei "păcătoşi" vor scoate din buzunar 24 de euro. Pentru izbăvirea de păcate a celor vii şi a celor trecuţi în nefiinţă, "vama" e plătită direct de pe cardurile Visa, MasterCard, Discover, American Express sau prin sistemul de plată online PayPal.


Patriarhia se opune practicii. "Una este când un credincios foloseşte o modalitate electronică pentru a face o donaţie unei biserici şi alta este iniţiativa unor întreprinzători inventivi care speculează comoditatea", a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhie Române. Acesta spune că a avut surpriza să afle de la mai mulţi stareţi că biserica lor fusese inclusă pe astfel de site-uri fără ştiinţa lor. "Ridică o problemă de corectitudine. Nu se ştie dacă banii sunt trimişi către biserici sau dacă ele au primit pomelnicele", a adăugat părintele Constantin Stoica.

Biserica Ortodoxă Română ţine pasul cu vremurile moderne: slujbele, în special cele din timpul sărbătorilor importante, sunt transmise pe internet şi radio, iar instituţia dispune de o televiziune şi un site.


Pomelnicele răuvoitoare au cale liberă pe online

Administratorii CreştinOrtodox îşi asumă doar răspunderea "de preluare şi transmitere a pomelnicelor către biserici". Ei nu au şi obligatia de a le filtra. Prin urmare, Părintele John Downie, de la Biserica Rusă din Bucureşti, spune că "din nefericire, există astfel de pomelnice răuvoitoare. Nu sunt multe, dar există". Preotul de origine americană, stabilit în România în urmă cu zece ani, glumeşte şi recunoaşte că membrii clerului se roagă pentru sănătatea celor menţionaţi în astfel de situaţii.

În cazul altor confesiuni, cum ar fi Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, rugăciunile sunt postate la vedere, direct pe site-ul casei de rugăciune "Sunt Maria şi am 10 ani şi mă rog lui Dumnezeu şi Fecioarei Maria să nu îmi mai fie frică de vampiri şi diferiţi monştri", scrie o utilizatoare care se semnează Rif Maria Gina.


Alţii îşi povestesc toată viaţă pe forumul bisericabrancoveanu.ro, în speranţa că vor avea parte de ajutor divin. "Doamne Isuse, te rog din suflet ajută-mă să-mi fac baiatul mare. Doamne, nu mai pot trăi cu fata asta (…) Plătesc mult pentru că m-am luat cu ea, nu mai pot răbda: o bat, am tuns-o aproape la chelie pentru că mi-a lăsat băiatul la 5 luni şi a plecat de acasă. (…) Adu-mi, Doamne, o femeie, o mamă la copil", se roagă Mihai.

"Doamne, te rog fă ca tata să ia 90 de milioane la loto, te rog, ca mami să nu mai aibă nervi, Deni şi Diana să nu se mai certe, iar Silvia de un an şi 5 luni să trăiască până la 64 de ani şi să fie bogată şi bună la suflet, iar eu să am cele mai bune note din clasă şi să iau diplomă ca mama şi tata să fie mândri de mine, buni să trăiască şi să nu mai plângă de fiecare dată când vine la noi. Te rog frumos din inimă, din suflet. Mulţumesc mult", se roagă şi Ioana.

5 comentarii:

 1. pe cand o nunta sau un botez prin conferinta 3D?

  RăspundețiȘtergere
 2. sunt destui ce lovesc in biserica pt. indepartarea oamenilor de la credinta, macar voi aratati adevarul.in biblia ortodoxa scrie:"vai de acela prin care vine pacatul" asa ca nu va faceti partasi si voi.

  RăspundețiȘtergere
 3. ANONIM eu nu vreau sa lovesc in biserica nu asta e scopul meu.Ceea ce vreau eu sa arat e ca preotii si conducatorii bisericii au alte scopuri acum decat cel care ar trebui sa fie cu adevarat.Adica sa faca "legatura" dintre Dumnezeu si oameni.Crezi ca pe mine nu ma doare cand vad ca daca vrei sa inmormantezi pe cineva preotul nu vine la slujba daca nu il platesti,la botez la fel etc.Mi se pare lipsa de bun simt din partea lor.Nu toti sunt asa.Ca daca vrei gasesti si preoti buni care intradevar eu isi stiu menirea pe acest pamant.Cei care au avut norocul sa il cunoasca pe preotul Cleopa (Dumnezeu sa-l odihneasca in pace) si au asistat la vreo slujba tinuta de el stiu despre ce vorbesc.In acest articol am incercat sa arat ca lucrurile nu merg in directia buna.In aceste vremuri grele,preotii ar trebui sa ne dea "umarul lor" sa fie un sprijin moral pentru noi.Insa prin aceste fapte nu fac decat sa ne departeze de biserica ceea ce e pacat.

  RăspundețiȘtergere
 4. veniti la adevarata credinta si lasati obiceiurile si paganismele ortodoxiei!!!

  RăspundețiȘtergere
 5. NU SPUNE TU CARE-I ADEVARATA CREDINTA CA HABAR N-AI!!! NU IMPROSCA CU NOROI PE ORTODOCSI SI PE CATOLICI CA DATORITA LOR AU PUS MANA SI SECTARII PE BIBLIE. SECTELE AU APARUT CA CIUPERCILE DUPA PLOAIE, PE CAND CATOLICISMUL SI ORTODOXISMUL FAC PARTE DIN CRESTINISM!!! ASA CA SECTARILOR, NU VA MAI LAUDATI CU "ADEVARATA CREDINTA" CA...MANDRIA E CEL MAI MARE PACAT!!! VOI VA CREDETI FARA DE PACAT SI CICA VA LUATI NUMAI DUPA BIBLIE. ATUNCI DE CE SPUNE SI ISUS CA NU EXISTA NICI UN OM FARA DE PACAT? NUMAI SECTARII SPUN CA-S "POCAITI", NUMAI EI SE CRED MANTUITI. MAI BINE INDREPTATI-VA VOI PE DRUMUL CEL BUN SI NU MAI CONDAMNATI CELELALTE BISERICI!!! SUFLETUL OMULUI SI FAPTELE LUI VORBESC IN FATA LUI DUMNEZEU, NU FAPTUL CA ARUNCA CU NOROI IN SEMENII LUI SI SE AUTOINTITULEAZA "POCAIT"!!!

  RăspundețiȘtergere