5 mai 2011

Revolutia islandeză

Astazi a fost postat pe blogul "Unirea Romaniei" despre o revolutie pe care mass media nu prea a vrut sa o faca cunoscuta.De ce??Pentru ca de la revolutia lor am putea invata multe si am putea face si noi.Daca pana acum tot cautam si ne gandeam ce solutii avem...cred ca una din solutii am gasit.Citi mai jos despre revolutia islandeza.

(am ales sa postez si eu articolul de pe blog-ul "Unirea Romaniei" pentru ca blogul inca nu este destul de vizitat si am vrut sa fac mai cunoscut ceea ce au facut islandezii.Blog-ul respectiv se va ocupa doar de problema strict a Romaniei si va incerca sa uneasca romanii pentru "marea schimbare".E timpul sa ne mobilizam si noi oameni buni.)

"Revolutia islandeză


În Islanda, tara in care guvernul a fost demis in totalitate, marile bănci au fost naţionalizate si s-a decis să nu se plătească datoria creata în Marea Britanie şi Olanda, din cauza politicii lor financiare rău intentionate, şi s-a creat un grup popular pentru a rescrie constituţia.

Şi toate acestea paşnic. O revoluţie împotriva puterii care ne-a adus la criza actuală.


De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute? De doi ani? Si ce se întâmplă dacă alţi cetăţeni UE vor lua exemplu?

Iata, pe scurt, istoria evenimentelor:

2008. Se nationalizeaza cea mai mare banca din tara. Se prăbuşeşte moneda, bursa isi suspenda activitatea. Ţara este în stare de faliment.

2009. Protestele populare din fata parlamentului fac sa fie convocate alegeri anticipate si provoaca demisia in bloc a primului-ministru şi a membrilor guvernului. Continuă situaţia economica nefavorabila.

Printr-o lege se propune rambursarea datoriei catre GB şi Olanda, avand de plată suma de 3.500 de milioane de euro, o sumă pe care toate familiile islandeze sa le plateasca lunar pentru următorii 15 ani, la 5,5% interese.

2010. Oamenii ajung să iasa în stradă şi cer ca aceasta lege sa fie supusa referendum-ului.

În ianuarie 2010, preşedintele refuză să o ratifice şi anunţa că va consulta poporul.

La referendum, organizat în luna martie, 93% din voturi au fost impotriva acestei legi.

Pentru toate acestea, guvernul incepe o anchetă pentru a rezolva responsabilităţile legale ale crizei. Începe arestarea mai multor bancheri seniori şi directori. Interpol-ul emite un ordin, şi toti bancherii implicati pleaca din ţară.

În acest context de criză, se alege o adunare pentru a elabora o nouă constituţie, care să includă lecţiile învăţate în urma crizei şi pentru a o înlocui pe cea curenta, o copie a constituţiei daneze.

Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran.

Se aleg 25 cetăţeni fără afiliere politică, din 522 care si-au depus candidaturile, pentru care era necesar sa fie majori şi sa aiba sprijinul a 30 de persoane.

Adunarea constituţională isi începe activitatea în februarie 2011 si prezinta un proiect de constituţie bazat pe recomandările poporului din diverse reuniuni din întreaga ţară.

Noua constitutie trebuie să fie aprobata de către actualul Parlament şi de cel care se va forma după alegerile legislative.

Aceasta este scurtă istorie a Revoluţiei din Islanda: demisia guvernului în bloc, naţionalizarea băncilor, un referendum pentru a permite oamenilor să decidă cu privire la deciziile economice, închisoare pentru cei responsabili de criza şi rescrierea constituţiei de către cetăţeni.

S-a menţionat acest lucru în mass-media europeană? S-a comentat cu privire la acest lucru in talkshow-urile politice? S-au văzut imaginile de la aceste evenimente la televizor? Bineînţeles că nu.

Islandezii au fost în măsură să dea o lecţie pentru toată Europa, să se impotriveasca intregului sistem şi sa ofere o lecţie de democraţie intregii lumi."

Nu e timpul sa ne mobilizam si noi??Sau vrei sa mai asteptati inca vreo 20 de ani poate se schimba ceva.

4 comentarii:

 1. Foarte interesant ! Chiar nu am stiut ce se intampla in aceasta micutza tarisoara ...dar de altfel cu un popor curajos ,lucid si responsabil !
  S-au trezit ca sunt condusi in dezastru,ca si noi de niste slugoaie spoliatoare ale noii ordini zise mondiale....prin cartelul bancilor .Si pana la urma si golanoii astia de la noi...trebuie sa isi asume ...inchisoarea...si chiar eliminarea fizica. Celulele canceroase ale sistemului trebuie extirpate ! Religia asta impostoare si inhaitata cu statul...a inoculat,de sute de ani, genetic ,sentimentul de sclav rob....si de neputincios. Nu putem fi oameni liberi...pana nu gandim liber !

  RăspundețiȘtergere
 2. da ma da eruptia vulcanului din islanda nu a fost provocat de mai mari lumii ca raspuns la ce au facut poporul in islanda

  RăspundețiȘtergere
 3. Am 40 de ani nu ma consider batrin din contra nu ma dau pe 100 de insi care au 25-30 de ani...La asa zisa "revolutie" aveam 19 ani, pe data de 21 decembrie seara am fost in piata universitati, am plecat exact la ora 23:55 spre rosetti probabil daca mai intarziam 5-10 minute acolo la ora asta nu mai postam comentarii pe aici...A doua zi ma-m intors inapoi in centru si printr-o imprejurare am intrat in ministerul de interne unde am ramas pina pe data de 27 decembrie,acolo am simtit pe pielea mea ce inseamna sa te joci cu viata si ce curaj trebuie sa ai sa faci asa ceva, mai ales ca eu nu facusem armata dar eram echipat mai rau ca "REMBO"si in 20 de minute un ofiter de armata ma invatase sa trag cu toate armele care le aveau in dotare,adica pistol,pistol mitrliera, si arma cu luneta, ce sa mai incolo incoace eram deja pregatit pentru razboi...Nu vreau sa va plictisesc cu alte detali cu toata ca as avea multe de povestit si poate lucruri nu tocmai placute, eu vreau sa aduc in evidenta ca daca vrei sa schimbi ceva poti sa schimbi.. Dar asa cum a fost la "revolutie" acea mare masa de oameni care au iesit in strada cu piepturile goale in fata gloantelor, asa se poate face si acuma numai vointa trebuie sa fie si unire binenteles, daca astea doua merg mana in mana inca se mai poate schimba ceva in ROMANIA...

  RăspundețiȘtergere
 4. in islanda nu s-a facut revolutie violenta,pentru ca sunt nu popor inteligent si si-au cistigat respectul altor state,si cind au realizat ca se indreapta spre prapastie au luat atitudine. Atit timp cit ce s-a intimplat acolo nu se afla ,vor fi lasati in pace,asta este cauza pentru care nu s-a facut cunoscut evenimentul si totul a decurs in liniste. NU vor sa-si complice situatia ,ei vor sa-si recapete vechile obiceiuri,si sa revina la stilul lor de viata fara ca cineva sa le dicteze ce este bun pentru ei. Spre deosebire de ei, noi suntem o natie izbita de toti peretii, pentru ca acceptam tot ce ne ofera altii ,ca fiind bun si nu ne punem intrebarea :de ce vrea cutarescu sa ma ajute,si ce voi fii obligat la un moment dat sa fac pentru" ajutorul " primit,si care vor fii rezultatele.Atit timp cit nu vom intelege ca in acest moment nimic nu se rezolva cu violenta ,vom avea doar de pierdut.Stilul heirupist al nostru ne-a adus in aceasta situatie pentru ca noi mai intii dam cu parul si apoi gindim daca am facut bine,si daca ajungem la concluzia ca am gresit gasim scuze idioate,pentru a nu fii pusi in situatia de a ne cere scuze si a recunoaste ca actionam aiurea .Asta este stilul romanilor"noi muncim ,noi nu gindim".

  RăspundețiȘtergere