
Laboratorul de cercetare din Pittsburg al corporaţiei INTEL lucrează la dezvoltarea unor implanturi craniene care pot controla diferite dispozitive, direct prin intermediul undelor cerebrale sau, altfel spus, prin intermediul gândurilor şi al intenţiilor utilizatorului. Altfel spus, atunci când vom cumpăra unele produse INTEL, ne vom face şi o operaţie de implant cranian. Pentru a putea folosi acele produse, ni se vor introduce în creier anumite circuite electronice.
„Telecomenzi” cerebrale pentru leneşi
Motivaţia acestor inovaţii este hilară: cercetătorii par să creadă că oamenii vor obosi la un moment dat să folosească aparatura electronică la modul clasic, apăsând pe butoane sau folosind o telecomandă. Ei sunt foarte încrezători că clienţii lor se vor adapta rapid, dorindu-şi foarte mult să nu mai aibă nevoie de tastatură, mouse, sau telecomandă. Cercetătorii INTEL merg pe ideea că majoritatea persoanelor se vor sătura de dispozitivele cu nenumărate butoane cum ar fi Iphone-urile, Android Smart Phone-urile şi chiar de excentrica „masă” Microsoft (Microsoft surface table).
Până în anul 2020 se estimează că se va reuşi introducerea pe scară largă a acestor cipuri care vor fi implantate în creierul clienţilor corporaţiei Intel. Dezvoltarea acestor dispozitive necesită însă multe investigaţii asupra modului în care funcţionează creierul. Transformarea undelor cerebrale în semnale de comandă pentru circuitele electronice implantate nu este totuşi ceva banal. Echipa INTEL foloseşte scanări MRI (rezonanţă magnetică în imagini) ale creierului pentru a găsi pattern-urile cerebrale asociate anumitor gânduri.
Mulţi alţi cercetători au început să tatoneze acest domeniu. Recent, compania Toyota a făcut o demonstraţie cu un nou produs, un scaun pe rotile controlat cu ajutorul undelor cerebrale, estimând procentul de reuşită al comenzilor prin intermediul gândurilor la 95%. Oamenii de ştiinţă ai Universităţii Utah din SUA au creat un transmiţător cerebral wireless (fără fir) care le permite maimuţelor să controleze braţe de robot.
Ce se ascunde în spatele implanturilor cerebrale

Articolele de popularizare a acestor idei uită însă să menţioneze faptul că acele cipuri implantate în creier vor include cu siguranţă şi antene pentru transmisia datelor şi comenzilor, ceea ce implică un pericol major pentru sănătate, datorită iradierilor. Problema este însă mult mai serioasă decât atât: dacă modul în care putem comanda noi unele dispozitive exterioare cu ajutorul creierului este încă în studiu, fenomenul invers, de controlare a creierului cu ajutorul unor dispozitive externe, este deja bine pus la punct. Odată ce acceptăm implantarea unor dispozitive electronice de emisie-recepţie în creierul nostru, evident că ele pot funcţiona bidirecţional într-un mod care nu depinde nicidecum de voinţa noastră.
mda..raman tot mai socata dupa ce citesc fiecare articol..bravo!
RăspundețiȘtergeredac-ai putea totusi sa schimbi culorile, sa fie negru pe alb:)ms
Imi cer scuze pentru disconforul creat de culorile blog-ului.Insa problema a fost pusa mai demult am facut chiar si un sodaj in legatura cu acest subiect si majoritatea au ales sa las culoarea asa.Unu din motive care pot sa il zic este ca in primul rand da un aspect mai misterios sa zic asa,in tema cu ceea ce public si nu este ziar sa fie negru pe alb :) sper sa intelegi si asta sa te impiedice sa mai intri pe blog.iti multumesc pentru intelegere.Sa ai o zi minunata.
RăspundețiȘtergereNu stiu daca acest articol este in totalitate redactat de tine, dar ce doresc sa spun, fara a-ti contesta capacitatea de a pune cap la cap lucrurile, este ruptura care se produce cand s-a incercat trecerea de la citirea gandurilor, la "scrierea" lor... In primul rand, in orice domeniu, aflarea datelor a fost mult mai facila, decat scrierea lor, iar sa spui ca pana in 2020 Intel vrea sa dezvolte tehnologia citirii anumitor ganduri, dar mai mult sa tragi concluzia ca totul se reduce la manipularea gandurilor, a maselor, a lipsei de intimitate... Uneori ma bufneste rasul... In primul rand este prea putin timp... mai sunt 8 ani si nu vor reusi absolut nimic sa faca pana atunci...
RăspundețiȘtergereDar daca vor reusi sa faca asta pana in 2020, cum ramane cu trecerea la un nou nivel, atehnologic din 2012?? Nu mai murim? Nu mai trecem in alt univers? De ce isi fac oamenii planuri pana in 2029 chiar? In fine... Dupa cum iti spuneam, ma bufneste rasul...
Nu caut o scuza, pentru ca si eu sunt interesat de lucruri extraordinare, dar nu de desene animate si cu siguranta nu de prea multa paranoia....
Repet, fara suparare... Dar nu e logic nici articolul si nici presupunerea ta ca in 8 ani vor reusi sa controleze gandurile oamenilor... Hai... Hai sa fim putin mai la subiect si cat se poate de realisti...
Sincer, inca 2-3 articole de genul asta si-ti vei pierde notorietatea de acum... Daca te intereseaza sa o pastrezi cat de cat.
O zi luminata sa ai.