27 aprilie 2011

"În România nu a fost gripă aviară!"

România a fost cuprinsă, în toamna anului 2005 şi în primăvara lui 2006, de o adevărată isterie a “pericolului” gripei aviare. Mii de proprietăţi private au fost încălcate fără mandate, fiind omorâte peste un milion de păsări din curţile oamenilor, dar şi din marile crescătorii. De asemenea, s-au cheltuit zeci de milioane de euro pentru aşazisa dezinfectare.

La finele anului 2006, Libertatea a arătat, într-o investigaţie proprie, că presupusa epidemie H5N1 (n.r. - sau “gripa aviară”) nu a existat. Buletinele de analiză, singurele documente care ar fi putut atesta prezenţa virusului, nu confirmau gripa aviară.

Nu există dovada medicală a bolii
remesÎn august 2007, Decebal Traian Remeş, ministrul agriculturii la acea vreme, a declarat presei, brusc, că: “În Ministerul Agriculturii nu avem o dovadă medicală, un buletin de analiză care să certifice fără tăgadă existenţa gripei aviare”. După o lună, la televiziunea publică au apărut două filme: un flagrant în care lui Remeş i se ofereau 15.000 de euro şi altul în care acestuia i se ducea acasă caltaboş în valoare de aproximativ 1.500 de lei, pentru favorizarea unei firme la o licitaţie publică.
Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia şi a dispărut din viaţa publică. A urmat cercetarea penală şi trimiterea în judecată a fostului demnitar. În urmă cu câteva zile, pe 20 aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat acest dosar pentru data de 18 mai.

Despre dosarul “Caltaboşul”, Decebal Traian Remeş a declarat în exclusivitate pentru Libertatea: “Am enervat multă lume când am fost ministru… şi cu gripa aviară, şi cu altele. Îmi menţin poziţia, dovedită prin acte: gripa aviară nu a existat. Şi să vă spun cum a fost cu caltaboşii: cineva a mers la mine acasă, în lipsa mea, şi i-a zis soţiei că a adus caltaboşi, că eu ştiu despre ce ar fi vorba. Soţia, de bună-credinţă, i-a primit în casă. Aşa s-a făcut acea înregistrare. Trebuie să vă spun ceva: familia mea are firmă producătoare de carne de porc... Chiar credeţi că aveam nevoie de câţiva caltaboşi? Să lăsăm lucrurile să se desfăşoare, eu sunt convins că voi câştiga procesul”.

Deturnări de milioane de euro în numele H5N1
Cu patru ani în urmă, Direcţia Naţională Anticorupţie a declanşat o anchetă în ceea ce astăzi se numeşte dosarul “Gripei aviare”, potrivit unui comunicat al Parchetului. Practic, după investigaţii amănunţite, DNA a trimis acum câteva săptămâni dosarul în instanţă. Conform anchetatorilor, rezultatele de până acum ale cercetărilor au scos la lumină implicarea unor persoane cu rang înalt din Ministerul Transporturilor, din CFR, acuzate de luare de mită, de spălare de bani şi de abuz în serviciu. Anchetatorii mai susţin că aceste persoane au deturnat 5,8 milioane de euro. Există însă o declaraţie şocantă care a apărut în 2009, în Evenimentul Zilei, legată de o altă sumă de bani. Unul dintre cei cercetaţi de procurori se numeşte Tonel Ursachi, iar avocatul acestuia, Ionel Nechita, a afirmat: “Domnul Ursachi are de recuperat aproximativ 200 de milioane de euro. El a lucrat în timpul gripei aviare, statul a primit banii de la UE, însă fondurile s-au dus în altă parte. Domnul Ursachi s-a judecat cu statul, a câştigat şi, când să fie executate silit instituţiile statului, acestea i-au creat o vrăjeală de dosar penal”. Subliniem suma de 200 de milioane de euro, doar pentru o firmă, lucru care ridică un semn de întrebare: despre câţi bani vorbim, de fapt, în dosarul “Gripei aviare”?

Sursa: Libertatea

2 comentarii:

  1. o batrana a spus: niste oameni in alb care omoara orataniile, asta e gripa aviara.Si a avut dreptate.
    gabriel

    RăspundețiȘtergere
  2. Intrebare mea este urmatoarea : ce au facut firmele acelea inainte de momentul gripei aviare si dupa terminarea gripei aviare , care i-ti dadeau masinile cu apa ????? de aici trebuie sa i-si de-a seama lumea ca a fost o mare facatura si niste baieti destepti si-au tras milioane de euro

    RăspundețiȘtergere